Naponta tíz ember lábát vágják le diabétesz miatt

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Ez csak a magyar adat, szerte a világon percenként három láb vész el, pedig megelőzhető a baj.


Elvben ma már egyetlen végtagot sem lenne szabad amputálni a cukorbetegség szövődményeként megjelenő neuropáthia miatt, ezzel szemben a világon húsz másodpercenként hajtanak végre ilyen beavatkozást – mondja Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.


A diagnosztizálás azért nehézkes, mert olyan, mintha ez a tünetegyüttes a senki földjén lenne – mondja a belgyógyász, diabetológus, aki szerint amiatt, hogy a neuropáthia a diabétesz szövődményeként alakul ki, a belgyógyászathoz is tartozik, miközben idegrendszeri károsodás lévén akár a neurológiához is sorolhatjuk.

A betegek gyakran azzal keresik fel az orvost, hogy égő, szúrásra emlékeztető fájdalmat okoz nekik alváskor a takaró érintése, vagy épp szédülnek, járásuk bizonytalanná válik. Előfordul, hogy sebekkel, talpi fekélyekkel mennek el a rendelőbe, de az is árulkodó lehet, ha a beteg nem érzi a lábát, így a fájdalmat, a hideget vagy a meleget sem.

Ez azért is veszélyes, mert akár balesetekhez is vezethet, ha a páciens nem érzékeli pontosan, hogy mennyire nyomja a gázpedált, vagy el is eshet, ha séta közben nem érzi megfelelően a talajt a lába alatt. Neuropathiás betegek gyakran esnek át tünetmentes szívinfarktuson is – hangsúlyozza Kempler Péter.