Naponta átlagosan két gyermek fullad a Földközi-tengerbe

Fotó: AFP / ROBERTO SALOMONE

-

Nemzetközi szervezetek szerint a világ összefogása kell ahhoz, hogy vége legyen a humanitárius katasztrófának.


2015 szeptembere óta átlagosan két gyermek fullad meg naponta, amikor családjaik a Földközi-tenger keleti részén próbálnak átkelni – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az UNICEF. Tavaly szeptember óta több mint 340 gyermek, közülük sok csecsemő és kisgyerek fulladt bele a Földközi-tengerbe.


Az UNICEF ügyvezető igazgatója, Anthony Lake kijelentette: „Lehet, hogy most még nem vagyunk képesek véget vetni a kétségbeesésnek, ami miatt olyan sokan próbálnak átkelni a tengeren, de az országok együtt tudnak működni, és meg is kell tenniük mindent annak érdekében, hogy az ilyen veszélyes utakat biztonságosabbá tegyék. Senki nem tesz csónakba egy gyereket, ha van biztonságosabb megoldás is.”

Az UNICEF közleményéből kiderül, jelenleg a gyermekek 36 százaléka van úton, és annak esélye, hogy Törökországból Görögországba tartva megfulladnak a tengeren, jelentősen megnőtt. 2016 első hat hetében a Földközi-tenger keleti részén átkelő 80 000 emberből 410-en fulladtak meg.

William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója Genfben azt mondta, „ez nemcsak mediterrán vagy akár európai probléma, hanem humanitárius katasztrófa, mely az egész világ részvételét igényli”.