Naponta 40 embert tartóztatnak le Venezuelában

Fotó: AFP / STR

-

Terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény és zendülés vádjával naponta átlagosan 40 embert vesznek őrizetbe a venezuelai hatóságok a Nicolás Maduro államfő lemondását követelő kormányellenes tüntetéshullám április 1-i kezdete óta, az összecsapásokban országszerte már több mint százan haltak meg az elmúlt csaknem négy hónapban.


A Foro Penal (FPV) nevű venezuelai jogvédő szervezet legfrissebb adatai szerint a venezuelai csendőrség és a venezuelai Hírszerző Szolgálat (Sebin) ügynökei töb mint 4500 embert vettek őrizetbe a tüntetések kezdete óta, közülük mintegy 1200 ember pedig azóta is őrizetben van.

Alfredo Romero, az FPV igazgatója az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a hatóságok a tüntetők után kutatva újabban házkutatásokat is tartanak, amelyek során rendszeresen veszik őrizetbe és viszik el a tudomásuk szerint kormányellenes tüntetőket otthonaikból. Az FPV szerint ezeknek az őrizetbe vételeknek egy része önkényes és törvényellenes.

Romero állítása szerint a kormányellenes tüntetőket sok esetben saját szomszédjaik jelentik fel. "A kormánypárti szomszédok besúgják őket" - mondta az FPV igazgatója annak a nyilvántartásnak az alapján, amelyet a venezuelai hatóságok vezetnek a kormánykritikus lakosokról, és amelyben külön megjelölik a tüntetéseken a csendőrség ellen erőszakkal fellépő embereket.

"De vannak olyan esetek is, amikor olyan embereket visznek el, akiknek semmi közük sincs a tüntetésekhez" - jegyzi meg Romero.

Közéjük tartozik a 36 éves caracasi lakos, Lolymar Ramos, aki a venezuelai főváros, Caracas szívében található Paraíso kerületben lakik, amely egyike az újabban végzett házkutatások által leginkább érintett kerületeknek. Ramost június 13-án a Sebin mintegy 30 kommandósa vett őrizetbe, miközben munkájából tért haza.

„Azt kérdezték tőlem, hogy (a környéken) kik a >guarimberók< (kormányellenes tüntetők), és mivel nem tudtam nekik információval szolgálni, azt mondták, hogy ugyanúgy bebörtönöznek, mintha egy >guarimbera< (kormányellenes tüntető nő) lennék” - mesélte Ramos, aki azt is elmondta, hogy a Sebin ügynökei összerugdosták, mielőtt őrizetbe vették és elszállították egy kisteherautóval, amelyen rajta kívül mintegy további 20 őrizetbe vett ember tartózkodott.

A nő 37 napig raboskodott, míg végül az FPV ügyvédeinek sikerült feltételesen szabadlábra helyeztetni őt, habár rendszeresen meg kell jelennie egy bíróság előtt, ahol "terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény" vádja miatt kell felelnie. A vád alapja egy Ramosról és a vele együtt őrizetbe vett rabokról készített videofelvétel, amelyet a VTV közszolgálati televízió is bemutatott egyik műsorában a terrorelhárító műveletek "sikerének" igazolására. "A Helicoidébe (a Sebin székhelyébe) szállítottak minket, hogy a VTV számára készítsenek velünk egy televíziós műsort. Ott aztán aknavetőket, fegyvereket, robbanószereket, pajzsokat és harci sisakokat helyeztek elénk, és megkérdezték, hogy miért tüntettünk" - mondta Ramos. A Helicoide épületében tartják fogva a tüntetéseken őrizetbe vett embereken kívül a politikai foglyokat is, akiknek számát az FPV csaknem 500-ra becsüli.

A Sebin székhelyén kívül a második helyszín, ahol a legtöbb fogvatartott van, az a Caracastól délnyugatra található Ramo Verde katonai börtön. Ott raboskodik például a 21 éves, venezuelai-portugál állampolgárságú Abelardo Sánchez, akit egyebek között "zendüléssel" vádolnak. Sánchezt négy társával együtt június 23-án, Caracas keleti felében vették őrizetbe egy lakáson, ahol a hatóságok "három sisakot, két pajzsot, gázmaszkokat és kesztyűket" találtak. Ez utóbbiak azoknak a fiatal venezuelai tüntetőknek a jellemző kellékei, akik a legdurvább összecsapásokban vesznek részt a csendőrség tagjai ellen a tüntetéseken - mondta Abelardo Sánchez testvére, Lisandro Sánchez a hírügynökségnek. Tagadja a testvére elleni vádakat, és azt fontolgatja, hogy a portugál nagykövetséghez fordul segítségért.