Napokon belül feláll a Quaestor-ügy hátterét feltárni kívánó bizottság

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A Quaestor károsultjainak egy részét képviselő ügyvéd, Magyar György szerint a testület még a hónap közepén megkezdheti működését – írja a Nol.hu. Magyar független szakértőket kér fel a történtek hátterének feltárására.


A 2006-os rendőri intézkedéseket vizsgáló Morvai-bizottsághoz hasonlóan a pénzpiaci „játékszabályokat” és a vonatkozó hatályos törvényeket jól ismerő független szakértőkből fog állni a bizottság, mivel „objektív és teljes körű vizsgálatot az állami szervektől nem remélhetünk ebben az ügyben” – idézi a lap az ügyvédet. Magyar György szerint a brókercég egyik ügyfele az állam, amely a cég működésképtelensége beismerésének pillanatában, a sajtóhírek szerint jogilag igencsak vitatható eljárás keretében még visszakaphatta a pénzét, miközben a többiek, a kisbefektetők nem. Így, a történtek fényében aligha remélhető a rendőrségtől, hogy az fogja leleplezni egy másik állami szerv (a Külgazdasági és Külügyminisztérium) esetleges törvénysértését – emelte ki az ügyvéd. Szerinte nagyon úgy tűnik, a politikának nem áll érdekében a történtek teljes körű kivizsgálása.


Hazai pénzügyi és befektetési szakértők mellett Magyar György Párizsból és Madridból is segítséget hív. Az ottani független európai értékpapír-piaci szakértőktől arra a kérdésre vár választ, hogy „mit mond” a Quaestor-ügyhöz hasonló esetekre az európai jog, és milyen gyakorlatot kell vagy legalább illik követni az ilyen esetekben például az érintettek kártalanításakor.


Tarsoly írásos nyilatkozata is a nyomozóknál van

A Nol.hu arról is értesült, hogy Tarsoly Csaba a pénzügyi felügyelet előtt tett vallomásai és egy több nap alatt összeállított írásos nyilatkozata is bekerült a nyomozati iratok közé. A Quaestor-vezér a sokoldalas dokumentumban a felügyelet utasítására írásba foglalta, hogy szerinte mi és miért történt a brókercégnél. Ez és a meghallgatásokról készült jegyzőkönyvek is már az ügyben csalás gyanújával nyomozó Nemzeti Nyomozó Irodánál vannak.


Hamarosan elbírálják Tarsoly ügyvédjének fellebbezését

Közben napokon belül dönthet a Fővárosi Törvényszék, hogy helybenhagyja-e Tarsoly Csaba és társai előzetes letartóztatását, vagy szabadlábra helyezi őket, esetleg más, enyhébb kényszerintézkedést rendel el – házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat. Mivel a kényszerintézkedés ellen benyújtott fellebbezéseket nem tárgyaláson bírálja el a másodfokú bíróság, vélhetőleg az érintettek védői is csak a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményéből értesülnek majd a döntésről. Papp Gábor ügyvéd, Tarsoly védője azért fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, mert szerinte sem a szökés-elrejtőzés, sem a bizonyítékok megsemmisítésének a veszélye nem áll fenn, márpedig a bíróság ezekkel az indokokkal tartóztatta le a gyanúsítottakat.