Napokon belül drágulhat a liszt

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN / AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

A búzatermelők elégedettek a termés mennyiségével és minőségével is, és az árak további emelkedését várják. A malmok arra készülnek, hogy az új termésből készülő liszt árát 5-10 százalékkal megemelik.


Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint a tavalyi rekordévhez képest 10-15 százalékkal lesz kisebb a búzatermés, várhatóan 4,7- 5 millió tonna. A minőség lényegesen jobb mint a tavalyi: 50-60 százalék közötti lesz az étkezési búza aránya, szemben a 2016-os kevesebb mint 40 százalékkal.

A búza ára az elmúlt hetekben kissé emelkedett, és a termelők további árnövekedést várnak. Ha ugyanis a szárazság tovább tart a nagyobb európai kukoricatermelő országokban, illetve Kanadában, akkor az közvetve árnövelő hatású lesz a búzapiacon is – írja a Világgazdaság.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a párizsi gabonatőzsde árai az egy évvel ezelőtti szintnél 10 százalékkal magasabbak, ennek nyomán a június elején jellemző, tonnánkénti 37-40 ezer forintos hazai búzaárak is nőttek, már 44-45 ezer forintos jegyzések is vannak.

Az elmúlt időszak áremelkedése nyomán augusztusban emelni fogják a liszt árát a malmok, mintegy 5-10 százalékkal – mondta Vancsura.

A pékek egyelőre nem foglalkoznak a lehetséges áremeléssel – közölte a Magyar Pékszövetség.