Napokig állt a sorban, megfagyott egy berlini menekült

-

A német fővárosban egy 24 éves szíriai férfi halt meg, miután napokig várt arra, hogy ellássák az egészségügyi és szociális hivatalnál. A hatóságok vizsgálják az ügyet.


Már hónapok óta katasztrofális a helyzet a tartományi egészségügyi és szociális hivatalban (Lageso). Legutóbb azért került a középpontba, mert a befogadóállomások vezetői arra panaszkodtak, hogy a hivatal nem ad pénzt ételre a menekülteknek, ezért éhezni kénytelenek.


Most már egy haláleset is köthető a Lagesóhoz. Egy 24 éves szíriai fiatalnak hetekig többször is meg kellett jelennie a hivatalnál, hogy különböző, betegségével kapcsolatos papírjait összegyűjtse. „A hosszú várakozások miatt kihűlt, influenzás tünetei voltak. Így a végén lázasan kellett már sorban állnia” – mondta Diana Henniges, egy civil szervezet tagja a Spiegel Online-nak. Ráadásul nem is kapott enni, mert a Lagesónak nincs erre sem pénze, tette hozzá Henninges.

Kedden aztán egy segítő mentőt hívott hozzá, a mentőautóban viszont megállt a szíve.

Egyelőre senki sem – így a Lageso sem – erősítette meg a halálhírt, egyelőre vizsgálják, hogy valóban megtörtént-e az eset.

A segítő egyik barátja kirakta a Facebook-oldalára az egész történetet: „39,4 fokos volt a láza, rázta a hideg, és nem tudott már beszélni.” Később arról írt, „meghalt, ezt itt most hivatalosan is megerősítem”.