Napközben is folytatódtak a hamburgi zavargások

Fotó: NurPhoto / Markus Heine

-

A rendőrség állítólag alábecsülte a találkozó elleni megmozdulások veszélyességét, és sürgős erősítést kért a tartományoktól.


Folytatódtak a hamburgi zavargások a G20-csúcs kezdetén. Reggel több civil- és rendőrautót felgyújtottak a hamburgi nemzetközi vásár és kongresszusi központ közelében, az Altona negyedben. A belvárosban, az Alster folyó partján tüntetők blokád alá vették a Donald Trump szállása és a találkozó helyszíne között húzódó utcát.Az utca az amerikai elnök egyik lehetséges útvonala, a rendőrség pedig vízágyúval oszlatta fel a blokádot. Trumpnak és kíséretének végül egy hosszabb úton, a belvárost megkerülve kellett eljutnia a tanácskozásra.Vízágyúval számoltak fel egy másik blokádot is, amelyet a vásárvároshoz vezető egyik utcán alakítottak ki az úttestet elfoglaló tüntetők. Délelőtt Hamburgban több helyen is zavargások voltak. A globalizációellenes, szélsőbaloldali demonstrálók rendőröket támadtak meg, kirakatokat törtek be és gyújtogattak.Egy rendőrségi helikopterre tűzijátékrakétát lőttek ki, és nem sokkal találtak mellé. Délig legkevesebb 28 rendőr sebesült meg a zavargásokban.

A tüntetők meg akarják akadályozni a tanácskozást, és be akarnak jutni az lezárt területekre. A rendezvény menetében eddig nincs fennakadás, és mindegyik küldöttség eljutott a helyszínre. Csupán a csúcstalálkozó egyik kísérőrendezvénye maradt el, mert Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter biztonsági okokra hivatkozva lemondta részvételét a G20 Global-Classroom kezdeményezés fórumán, ahol diákokkal beszélgetett volna.A G20 csoport kétnapos tanácskozásának biztosítására nagyjából 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgban. Pénteken, a zavargásokkal eltelt éjszaka után a város rendőrsége sürgősen további segítséget kért.

A zavargások csütörtök este kezdődtek, amikor a G20 - Üdv a pokolban (G20 - Welcome to Hell) elnevezésű tüntetésen a rendőrség megpróbálta leválasztani a feketébe öltözött, és maszkot viselő tüntetők csoportját – az úgynevezett fekete blokkot – a békés demonstrálók tömegétől (Németországban a tüntetők nem rejthetik el arcukat). Helyszíni jelentések szerint először a rendőrök kezdtek erőszakoskodni.

A helyzet a demonstráció után egyre inkább elmérgesedett, a fekete blokk aktivistái és a rohamrendőrök a város számos pontján összecsaptak. Az adatok reggeli összesítése alapján 111 rendőr megsebesült, 29 tüntetőt előállítottak, 15-öt őrizetbe vettek. A megsebesült tüntetők számáról nem közölt adatot a rendőrség.