Napi több mint kilenc órát töltenek képernyő előtt az amerikai tinik

Fotó: citizenside.com / CITIZENSIDE/HUGH PETERSWALD

-


Napi kilenc órát töltenek okostelefonjuk vagy számítógépük képernyője előtt az amerikai tinik egy új tanulmány szerint – de ebbe nem számították bele azt az időt, amit a házi feladat elkészítésével töltöttek a tinédzserek az interneten. A fiatalabb, 8–12 év közötti gyerekek hat órát töltenek készülékeikkel a Common Sense Media tanulmánya szerint.

Jelentős eltérések mutatkoztak a 13 és 18 év közöttieknél a nem, a család bevétele és a bőrszín alapján. Az alacsonyabb jövedelmű családokban élő gyerekek, bár ritkábban jutnak hozzá tablethez és okostelefonhoz, jóval többet használják őket, mint a jómódú családok gyerekei.

A fiúk többet játszanak videojátékokkal, mint a lányok: naponta átlagosan 56 percet töltenek ezzel, a lányok csak hét percet. Az utóbbiak ugyanakkor 92 percen át böngészik a közösségi oldalakat, míg a fiúk 52 percig.

Az afroamerikai fiatalok többet ülnek a képernyő előtt: átlagosan tizenegy órát töltenek ott, csaknem három órával többet, mint a latin-amerikaiak és a fehérek.

Az idő csaknem a felében telefonjukat használják a fiatalok, ezen érik el a közösségi oldalakat. Minden második megkérdezett számolt be arról, hogy naponta végignézi a Facebook-falát és Twitter-fiókját.

A Common Sense Media nonprofit szervezet, melynek célja, hogy segítse a családok eligazodását a média és az új technológiai eszközök világában. A tinédzserek szokásait vizsgáló kutatásukban több mint 2500, 8 és 18 év közötti gyerek és fiatal vett részt.