Napi: a rezsicsökkentés egyes elemeit is támadja az EU

-

A napi.hu értesülése szerint egy pénteki szakpolitikai beszélgetésen kiderült, hogy a rezsicsökkentéshez köthető intézkedések egy része is szúrja az Európai Bizottság szemét. A napi 15,4 ezer eurós bírsággal kecsegtető energiapiaci lemaradás mellett a kormány csodafegyvere is gond lehet.


A napi.hu az Európai Bizottság energiaügyekkel foglalkozó főigazgatóságának munkatársára hivatkozva azt írja, hogy a hálózati díjak és árak minisztériumi rendeletekkel történő szabályozása az egyik probléma. Ezeket az európai elvárások szerint az energiahatóságnak kellene szabályozni, illetve megállapítani. A másik probléma pedig a hálózati üzemeltetőkre kivetett egyes költségek megtéríthetetlensége. A bankadó vagy a vezetékekre kiszabott adó a díjtételekben nem érvényesíthető.

Az uniós tagállamoknak kötelességük védendő fogyasztókat kijelölni, akik akár kedvezőbb áron vásárolhatnak energiahordozókat. Magyarországon ez bekerült a joganyagba, a védendő fogyasztók körét viszont kiterjesztették a teljes lakosságra.