Várhatóan napi 60 eurót vehetnek fel a görögök

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

A miniszterelnök is megerősítette, nem nyitnak ki hétfőn a bankok Görögországban, és tőkekorlátozásokat vezetnek be. Ennek pontos összege még nem megerősített.


A kormányfő azután szólalt meg, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa rendkívüli tanácskozást tartott, és végül úgy döntött, hogy szinten tartja (vagyis nem emeli) a sürgősségi likviditási támogatásból igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára. Azt nem tudni, hogy a sürgősségi likviditási keretet kiürítették-e már a bankok, mindenesetre hétfőn zárva maradnak. A tőkekorlátozások (magyarul a pénzfelvételi korlátozások) várhatóan kedden lépnek életbe, legalábbis erre tett javaslatot a görög pénzügyi stabilitási tanács.

Közben a BBC arról számolt be, hogy jön a pénzfelvételi limit, a görögök napi 60 euróból élhetnek majd, de az összeget még nem erősítették meg hivatalosan. A Reuters más forrásokra hivatkozva 200 eurós napi limitről írt.

A hétvégén már így is hosszú sorok kígyóztak a bankautomaták előtt, amelyek 60 százaléka mostanra kiürült. Az emberek a betéteiket féltik, próbálják kivenni a bankból a maradék pénzüket.

Közben Barack Obama és Angela Merkel telefonon egyeztetett egymással a görög adósságválságról. Közölték: kiemelkedően fontosnak tartják, hogy Görögország visszatérjen a reformok útjára és az euróövezetben maradjon.

Szombaton szakadtak meg az egyeztetések a görög kormány és az ország nemzetközi hitelezői között, miután Ciprasz bejelentette, hogy július 5-re népszavazást ír ki a hitelezőkkel kötendő megállapodásról, és az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a népszavazásra tekintettel hosszabbítsák meg a pénzügyi mentőprogram kedden lejáró időbeli hatályát.