Napi 40 kilométeres gyalogtúrával népszerűsködik a szlovén elnök

Fotó: AFP / JURE MAKOVEC

-

Az idén lejár a mandátuma, és az Instagram-királynak nevezett államfő szívesen maradna.


Gyalog járja végig Szlovéniát Borut Pahor államfő. Így akarja növelni népszerűségét az elnökválasztás előtt. Pahor és kísérői – a fia és két kommunikációs szakember – kedden indultak Őrihodosról (Hodos). Úgy tervezik, hogy minden nap 40 kilométert tesznek meg, és hétfőre elérik a Pirani-öblöt. Az elnök bevallotta, hogy idő előtti választási kampányról van szó, s az útról készült fotókat folyamatosan töltik fel a netre. Pahor a csodálatos táj megtekintése mellett találkozni akar azokkal, akiktől támogatást vár.

Van, aki dicséri az elnök fiatalos fizikumát, mások pedig populistának nevezik, aki ugyanúgy a közösségi oldalak rabja, mint Donald Trump elnök. Pahort eddig is sokan „Instagram-királynak” nevezték.

A szlovén államfő mandátuma az idén jár le, és van esélye duplázni. Eddig egyedül csak Milan Kucannak sikerült kétszer nyernie. Az elnökválasztás dátumát pénteken közli Milan Brglez házelnök.

Szlovéniában nem ritka, hogy politikai háttér nélküli jelöltek – színészek, humoristák, celebek – induljanak. Pahor nemrég jelezte: nem a szociáldemokrata koalíció támogatásával indul, mint 2012-ben, hanem függetlenként. Pártok támogatása nélkül a jelölteknek 5000 aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz, s ez kiváltható még 3 parlamenti képviselői és 3000 civil aláírással vagy 10 parlamenti képviselői aláírással.