Napelem-beruházási roham várható

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Azt még nem tudni, hogy a kérelmek mekkora hányadát bírálják el kedvezően.


Napelem-telepítési boom indul Magyarországon; erre utal a múlt év végén beadott engedélykérelmek tömege – írja a Világgazdaság. A mintegy 500 milliárd forintnyi projekt részben az importot, de 60 százaléka a hazai gazdaságot erősítheti.

A leendő beruházók múlt év végén együtt 1350 megawattnyi ilyen kapacitás létesítésére kértek engedélyt – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. A mintegy 2500 kérelmet azért adták be a cégek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, mert 2017. január 1-jétől a korábbinál szigorúbb szabályozás vonatkozik a megújuló alapú beruházások támogatására.

Az 500 milliárd forintnyi szolárprojekt kiadásaiból körülbelül 40 százalékot visz el az importnapelem beszerzése, 60 százalék viszont a telepítéshez szükséges kiegészítő eszközökre, illetve a szerelésre, telepítésre fordított összeg. Mintegy 300 milliárd értékben tehát közvetlenül is a magyar gazdaságot erősítő megbízások születhetnek.

Kiss szerint viszont nem biztos, hogy az összes engedélykérelmet kedvezően bírálja el az energiahivatal, és az sem, hogy az engedélyezett beruházások mindegyike megvalósul.