Nálunk elolvashatja Kádár lefoglalt lemondólevelét!

Fotó: RIA Novosti / Yuriy Somov / RIA Novosti / Yuriy Somov

-

A rendőrség lefoglalt két aukcióra szánt, Kádár János által írt levelet. A dokumentumokat a budapesti Krisztina Antikvárium szombati könyv- és papírrégiség-árverésén értékesítették volna.


Az ORFK kommunikációs szolgálata az MTI-vel azt közölte szombaton, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya vizsgálja az iratok elidegenítési, kikerülési körülményeit – azaz nem tiszta, hogy miként kerülhettek az antikváriumhoz a levelek. Hozzátették, hogy az ügyben a Magyar Nemzeti Levéltár tett feljelentést. Pénteken Földváry Antal, a Krisztina Antikvárium tulajdonosa a Blikknek azt mondta, hogy nem fedheti fel a tulajdonos személyét, kilétéről csak annyit mondott, hogy Kádárt személyesen ismerte, így kerültek hozzá a levelek. Az antikvárium árverési katalógusából kiderül, hogy Magyarország volt vezető politikusa, az MSZMP egykori főtitkára az egyik levelet az MSZMP Központi Bizottságához címezte, és a saját kezűleg aláírt levélben tulajdonképpen lemond tisztségéről. Az 1989. május 10-i dokumentum nagy valószínűséggel az utolsó hivatalos politikai irat, amelyet Kádár János aláírt. A volt pártfőtitkárt a KB  május 22-én hivatalosan is felmentette tisztségeiből. Kádár János 1989. július 6-án halt meg. A levél kikiáltási ára 1 millió 500 ezer forint volt.

„A levelet nem kapta meg a párt, mert azt végül nem küldték el. Kádár ugyanis két nappal korábban szóban már lemondott, s azt a Központi Bizottság elfogadta. Vagyis nem volt szükség újabb értesítésre. Ha az MSZMP megkapta volna ezeket a sorokat, valószínűleg iktatták volna a levelet, és ma állami gyűjteményben lenne. Vagyis az hajszálon múlt, hogy most magánszemélyé lehet”
– mondta Földváry a napilapnak.


Olvassa el Kádár lemondólevelét!

- - - -

„Kedves Gorbacsov elvtárs!”

A másik irat, egy Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak szóló levél kézzel írt piszkozata 1,2 millió forintos kikiáltási árral szerepel a katalógusban. Az SZKP főtitkárának címzett, „Kedves Gorbacsov elvtárs!”  megszólítású levélen dátum nincs, de szövegéből tudni lehet, hogy 1987. április 8-a után nem sokkal íródott. A levélben Kádár János megköszöni a felesége születésnapjára kapott levelet és ajándékot, továbbá tájékoztatja Gorbacsovot, hogy főtitkárként folytatja munkáját, majd pontokba szedve elemzi az aktuális politikai eseményeket.

„Mivel ez csak kézzel írt piszkozat, így Magyarországon maradt, hiszen Moszkvába vélhetően egy gépelt, letisztázott és oroszra fordított levél ment”
– ezt már Földváry Antal, a Krisztina Antikvárium tulajdonosa mondta pénteken a Blikknek.


El tudja olvasni Kádár kézírását?

- - - - - -

Kádár fotóalbumot is kapott

Egy harmadik Kádár-tétel is akadt az aukciósház honlapján: a hajdúhadházi Bocskai MGTSz ajándékozó levele. Ebben
„az oszlopos zöldség és dísznövény termesztésével”
kapcsolatos újításukat bemutató fotóalbumot küldik címzettnek, egyben meghívják, hogy a valóságban is nézze meg.