Nagyvas az égből: Brazíliában halászták ki egy brit rakéta darabját

Fotó: AFP / TARSO SARRAF / AFP / TARSO SARRAF

-

Óriás rakétalemezt talál Brazíliában egy halász. A hulladékon az Egyesült Királyság Űrügynökségének logója volt, így tudtak szólni a vas gazdáinak.


Tíz ember kellett, hogy kiemeljék a vízből a brazíliai Salinopolis városa mellett megtalált óriási űrszemetet, amit a 73 éves Manuel Alves dos Santos talált - írja a BBC. A halász először a hatóságot értesítette a rekodrméretű, ám túlzottan rágós fogásról. A hívásait azonban nem vették komolyan. A mentőcsapat csak akkor érkezett meg, amikor a sajtóban megjelentek az első képek a rakétalemezről.


-


A fémlap a Francia-Guyanában található Kourou űrközpontból felbocsátott hordozórakétáról származik. A rakéta tavaly júliusban állította pályára az Alphasat nevű, rekordméretű európai távközlési műholdat. Az ügynökség szóvivője szerint a rakétadarab az Atlanti-óceánban landolhatott, onnan pedig az áramlatok hátán jutott be a szárazföld egyik folyójába. A mentőscsapat megkérte a salinopolisi lakosokat, hogy jelentsék, ha betegség tüneteit tapasztalják magukon. Komolyan azonban nem tartanak attól, hogy a roncs radioaktív lenne.