Nagyszabású hadművelet indul az Iszlám Állam ellen

-

Törökországba megérkeztek az első amerikai drónok és harci repülőgépek, közölte a török külügyminiszter. Az amerikai gépek az incirliki légi támaszpontot fogják használni. A Pentagon szóvivője bejelentette, hogy szerdán egy drónnal végrehajtották a Törökországból indított első légicsapást, de részleteket nem közölt.


Törökország július 24-én indított légicsapásokat az Iszlám Állam szíriai állásai ellen, és beleegyezett abba is, hogy amerikai harci gépek használhassák az incirliki légi támaszpontot.

Az első felderítő drónbevetések a múlt héten kezdődtek, és az amerikai hadsereg azt tervezi, hogy pilóták vezette harci gépek is csatlakoznak a hadművelethez, amelyről részleteket nem árultak el.

Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára kedden elítélte a kurd felkelők észak-iraki támaszpontjai ellen intézett légicsapásokat, és felszólította Ankarát, hogy tartsa tiszteletben Irak - az Arab Liga tagállama - szuverenitását, a jószomszédi kapcsolatokat és a két ország között megkötött megállapodásokat.
A Törökországgal jó kapcsolatokat ápoló Katar teljes támogatásáról biztosította azt a légi hadjáratot, amelyet Törökország a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki támaszpontjai ellen folytat, és elhatárolódott az Arab Ligának a török intervenciót elítélő álláspontjától.