Nagyot nyernek a Földalap által kiválasztott ügyvédek a földeladásokon

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Ráadásul az ügyvédi díj kiszabott mértékével jobban járnak a nagy vagy legalábbis értékes földek vásárlói.


A tavaly decemberben kezdődött állami földek eladása legalább másfél milliárd forintot hozott a Nemzeti Földalap által kiválasztott 32 ügyvédi irodának – írta az Index.


A földárverések nyertesei csak úgy köthetik meg a szerződést, ha korábban ügyvédet fogadnak. Azonban azt is vállalnia kell, hogy az átíratási procedúrát a Nemzeti Földalap által biztosított ügyvédekre bízza.

A szabályozás szerint az ügyvédek feladata a szerződés elkészítése, a jogi ellenjegyzés és a földhivatali eljárással kapcsolatos jogi képviselet, amelynek költségeit természetesen a földlicit nyertesének kell viselni. Ezért a vételár 0,5 százaléka, de minimum 50 ezer forint jár az irodának, amit a szerződéskötés napján készpénzben kell kifizetni.

A Fölművelésügyi Minisztérium az Indexnek nem mondta el, mely ez a 32 ügyvédi iroda, de azt közölték, a sietség miatt nem pályázati úton választották ki őket, azonban arra ügyeltek, hogy ilyen ügyekben jártas ügyvédeket bízzanak meg.

Mivel az állam 300 milliárd forint bevétel remél a földeladásokból, ez azt jelenti, hogy másfél milliárd jut az ügyvédi irodáknak is.

A rendszerrel azok jártak rosszul, akik kis területű vagy kisebb értékű földeket vásároltak, ugyanis nekik az ügyvédi díj akkor is 50 ezer forint, ha csak pár millió forintért vettek földet.

A nagy és drága földek vásárlói ugyanakkor kedvezményt kaptak, hiszen nettó 500 000 forintnál többet nem kérhetnek az ügyvédek. Így a 100 milliót meghaladó értékű licit esetén a 100 millió feletti részt gyakorlatilag nem terheli ügyvédi díjazás. A minisztérium szerint viszont jól jártak a gazdák, mert a 0,5 százalékos ügyvédi díj jóval alacsonyabb a piaci 1-2 százalékos munkadíjnál.