Nagyot nyerne a Fidesz, ha most lennének a választások

-

Az októberben publikált közvélemény-kutatások adatai alapján, ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, akkor a Fidesz-KDNP lényegesen jobb listás eredményt érne el, mint 2014 áprilisában. Ezzel szemben az ellenzéki pártok mindegyike rosszabbul szerepelne.


Mind az öt, júliusi adatokat publikáló cég (Iránytű Intézet, Nézőpont Intézet, Publicus Intézet, Tárki, ZRI–Závecz Research) mérése azt mutatja, hogy továbbra is egyértelmű a Fidesz-KDNP vezetése: a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve sem közelíti meg egyetlen ellenzéki párt sem a kormánypártokat. Az átlagolt eredmények alapján a Fidesz-KDNP 5 százalékponttal érne el jobb eredményt 2014-hez képest, míg az egykori baloldali összefogás pártjai és a Jobbik valamelyest rontanának, az LMP pedig egyre több kutatás szerint már be sem jutna az Országgyűlésbe.Az októberben megjelenő öt közvélemény-kutatás átlagolt eredménye közel 30 százalékos Fidesz-KDNP tábort mutat a teljes felnőtt népességen belül.

A Nézőpont Intézet és a Tárki is 30 százalék feletti eredményt mért októberben a kormánypártoknak, míg a Závecz Research kutatásában 28 százalékon, az Iránytű Intézet mérésében 27 százalékon, a Publicus Intézetnél pedig 26 százalékon álltak a kormánypártok. Az MSZP és a Jobbik közti különbség mértéke kapcsán ugyanakkor lényeges eltérés mutatkozik meg az egyes cégek méréseiben: míg a Publicus Intézet adatai szerint az MSZP valamelyest erősebb a Jobbiknál, addig az Iránytű Intézet mérése 7 százalékpontos Jobbik előnyt mért a teljes népesség körében. A két párt közti olló a másik három kutatócég méréseiben lényegesen kisebb, a Nézőpont adatai alapján csak 4, míg a ZRI–Závecz Research szerint 3 százalékponttal erősebb a Jobbik a szocialista pártnál. A Tárki szerint ugyanakkor mindkét párt 9 százalékos bázissal rendelkezik a teljes népességen belül. A Demokratikus Koalíció az adatok átlaga alapján 4, míg az LMP 3 százalékon áll. Az októberi mérések szerint az Együtt 1-2 százalékos, míg a PM és a Liberálisok 0-1 százalékos táborral bírnak a teljes népességen belül.A legvalószínűbb listás eredmények tekintetében mindegyik cég adatai alapján, ha most vasárnap tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP jobb eredményt érne el, mint 2014 áprilisában. Ezen a bázison a kormánypártok a legjobban – 54 százalékkal – a Tárkinál állnak, de a Publicus Intézet és a ZRI–Závecz Research mérése szerint is 50 százalék körüli eredményt érne el a Fidesz-KDNP. A Nézőpont Intézet októberi mérésében a kormánypártok ezen a bázison 45, míg az Iránytű Intézet szerint 46 százalékon állnak. A Jobbik a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján továbbra is veri a szocialista pártot, ugyanakkor az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve még mindig közel 4 százalékpontos előnyben vannak a szélsőjobboldali párttal szemben. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 19 százalékkal – a Publicus Intézetnél áll, míg a Jobbik az Iránytű Intézet mérésében áll a legjobban, 25 százalékon.A Demokratikus Koalíció átlagosan 7 százalékos szavazótáborral rendelkezik, és mindegyik mérés alapján magabiztosan bejutna akár önállóan is az Országgyűlésbe, egyedül a Publicus Intézet mérésében súrolná a bejutási küszöbnek számító 5 százalékos határt. Az LMP kizárólag a Tárki és a ZRI–Závecz Research adatai alapján jutna be a parlamentbe, míg az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok egyik cégnél sem közelítik meg a bejutási küszöböt.