Nagyot csökkent a vezető gazdasági országok szén-dioxid-kibocsátása

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Egy felmérés hét éve vizsgálja a G20-országok kibocsátását. Ennyit még sohasem mérséklődött egy év alatt.


A PWC hét éve vizsgálja a világ vezető gazdasági államainak szén-dioxid-kibocsátását, a 2014-es adatok jelentős csökkenést mutattak.


A 2014-es év volt az első év, amikor több országnak is sikerült 6,3 százalékos vagy annál magasabb dekarbonizációs rátát (a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének a mértéke) elérni. Ezek az országok: az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország, valamint az EU egésze. A ráta alapján a globális felmelegedés nem nő két foknál többel a század végére.

Az említett országok között különösen kiemelkedő az Egyesült Királyság eredménye, ugyanis 10,9 százalékos csökkenést értek el, ami köszönhető egyrészt az erős gazdaságnak, másrészt a szénfelhasználás csökkenésének, harmadrészt pedig a melegebb télnek.

Kína, amely a világ legnagyobb kibocsátója, 6 százalékos dekarbonizációs rátával a legjobban teljesítő EU-n kívüli ország. Ausztrália visszacsúszott ugyan az első helyről, de az általa elért 4,7 százalékos dekarbonizációs ráta még mindig kedvezőnek mondható.

A szén-dioxid-kibocsátás azonban a G20 országain belül ötben még mindig növekedett:Dél-Afrikában, Indiában, Brazíliában, Szaúd-Arábiában és Törökországban.

A részletes angol nyelvű elemzést itt érheti el.