Nagyot bukhat a Tesco az új lengyel különadón

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Az egyik nagy hitelminősítő és az Európai Bizottság is bírálja a lengyel kereskedelmi különadót, amelyet a magyar kormány mintának tekint.


Jelentősen megtépázhatja a nagy áruházláncok eredményét a Lengyelországban tervezett kiskereskedelmi különadó – figyelmeztetett a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő szerint a Tescónál akár a teljes csoport üzemi eredményének 3,5 százalékát viheti el a kormány által javasolt teher, amely a bevétel 300 millió złoty (21 milliárd forint) fölötti részének 1,3 százaléka (hétvégén és ünnepnapokon pedig 1,9 százaléka) lenne.

Még rosszabbul jár az ország legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Biedronka tulajdonosa. A portugál Jerónimo Martins cég kasszájából az új adó 110 millió eurót (34,3 milliárd forintot) venne ki, ami 2014-es üzemi eredményének a 24 százaléka a Financial Times számításai szerint.

A Tesco 6600 üzletéből 442 boltot üzemeltetett a lengyeleknél, a Biedronkának több mint 2600 kereskedelmi egysége van 38,5 milliós országban.

A tervezett adót, amelyet a magyar kormány is mintának tekint bírálta az Európai Bizottság is. Erről Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter beszélt Varsóban. A politikus szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a lengyel fogyasztóvédelmi hivatalhoz néhány nappal ezelőtt beérkezett levélben a Bizottság „egyértelműen megtámadta” a növekvő adókulcs koncepcióját, azt állítva, hogy ezek kirekesztőek és aránytalanok, és ezzel sértik az uniós alapszerződést.

Ezt elutasította Szalamacha, kifejtve, hogy a jogszabály szerzői "úgy építették fel az adót, hogy eltérjen a magyarországitól". A lengyel pénzügyminiszter ezzel vélhetően a sávos adókulcsok alapján megállapított magyar élelmiszerlánc-felügyeleti díjra utalt, amelyet tavaly nyáron egy brüsszeli vizsgálat miatt az eredeti, egykulcsos mértékre kellett visszaállítani. A brüsszeli kifogás akkor is az volt, hogy a kormány tiltott állami támogatásban részesíti a kisebb cégeket, mivel nekik aránytalanul kevesebb közterhet kell fizetniük.

A Varsóban január végén ismertetett törvénytervezet szerint a különadó háromkulcsos lenne. Havi 1,5 millió złoty alatt nem kellene fizetni, a 300 millió złoty bevételig 0,7 százalékos lenne a különadó. Az ennél magasabb bevételeket 1,3 százalékos adókulcs szerint adóztatnák meg. A szombaton, vasárnap és a munkaszüneti napokon folytatott árusítást pedig 1,9 százalékos kulcs terhelné.