Nagyon régen nem volt ilyen meleg az Északi-sarkon

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Az utolsó egy évben a sarkvidék 1,3 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a sokévi átlag, és a tenger sem fagyott még be ennyire kis területen.


Minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték az Északi-sarkvidéken a szeptemberrel zárult 12 hónapban. Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet, a NOAA kedden közzétett adatai szerint az arktiszi levegő átlaghőmérséklete 2014 októbere és 2015 szeptembere között 1,3 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot, és ez a legmagasabb hőmérsékletet jelenti a mérések 1900-as kezdete óta.

A jelentés szerint az északi-sarkvidéki téli jégtakaró, amely az átlagosnál két héttel korábban, február 25-én érte el legnagyobb kiterjedését, az eddigi legkisebb volt az adatgyűjtés 1979-es kezdete óta. A nyári jégtakaró, amely szeptemberre zsugorodott a legkisebbre, a negyedik legkisebb volt a mérések kezdete óta.

„Az Északi-sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld más térségei, és ez következményekkel jár a világ biztonságára, az éghajlatra, a kereskedelemre, az árfolyamokra” – állapította meg közleményében a NOAA tudományos vezetője, Rick Spinrad. A vizsgált időszak átlaghőmérséklete 3 Celsius-fokkal haladta meg a XX. század elején mért hőmérsékletet az Arktiszon.