Nagyon nehéz élete lesz, ha rühelli a menekültek segítőit

Fotó: AFP / MOHAMMED HUWAIS

-

Ha ön nem áll szóba azokkal az ismerőseivel, akik ételt vittek a Keletibe, és a Telekomot is ott akarta hagyni, amikor a cég ingyenwifit ajánlott fel, akkor rossz hírünk van: nem lesz könnyű, ha tökélyre akarja fejleszteni a bojkottot. Például felejtse el, hogy a Bayern-meccsre rákeres a Google-on egy IKEA-széken.


Telekom

A Magyar Telekom szeptember 7-én jelentette be, hogy budapesti menekült-tranzitzónákban ingyenes wifiszolgáltatást építenek ki, hogy a menedékkérők információkhoz jussanak, és kapcsolatot tarthassanak egymással és családjukkal. Emellett elosztókat is ígértek, hogy a menekültek fel is tudják tölteni a telefonjaikat.

A cég Facebook-oldalát emiatt rengeteg kritizáló hozzászólás lepte el, például a Terrorkom gúnynevet akasztották a cégre a dühös netezők, sokan fenyegették azzal a céget, hogy átmennek másik szolgáltatóhoz. A szidalmazást a moderátorok példás türelemmel kezelték.


Cégünk a saját eszközeivel segíteni igyekszik. Most, hogy a tranzitzónák helye körvonalazódni látszik, elkezdjük kiépí...

Posted by Telekom HU on 2015. szeptember 7.

Az áramellátásban egyébként az Elmű is segíteni akart, akkori sajtóhírek szerint nagy teljesítményű mobil töltőoszlopokat tervezett. Arról nincs hír, hogy ezekből lett-e valami.


Prezi

A Prezinél előbb a munkatársak önkénteskedtek, a budapesti irodában dolgozó arab anyanyelvű mérnökeik tolmácsként segítettek a menekülteknek, majd egy gyűjtést is szerveztek. A dolgozók 600 ezer forintot dobtak össze, amihez a cég ugyanennyit hozzáadott, így 1,2 millió forintot adományoztak önkéntes szervezeteknek.

Aztán az önkéntes orvosokból álló Medical Aid – egyébként régóta létező, nem a menekültügy miatt összeállt – civil csoportosulás kért segítséget az informatikai cégtől, mondván, szükségük lenne egy kisbuszra, amely az orvosokat és a gyógyszereket szállítaná. A Prezitől öt percen belül érkezett a válasz: „Ne béreljetek, vegyetek egy mentőautót, segítünk!” Két nap múlva már indult is a határra a Németországból vásárolt, felszerelt, mozgó orvosi rendelő.


Igazi csoda-történet! - A real-life fairy tale:Egyetlen segélykérő emailemre, hogy a menekülteket segítő orvoscsportnak...

Posted by Miklos Szuts on 2015. szeptember 23.

CEU

A Közép-Európai Egyetemnél (CEU) is az önkénteskedés volt előbb, az intézmény diákjai napelemes töltőkkel és wifi-hotspotokkal felszerelkezve érkeztek meg a Keleti pályaudvarra. Aztán, pár nappal később az egyetem vezetése közölte, hallgatóivá fogadja azokat a menekülteket, akik félbehagyták egyetemi tanulmányaikat a háború miatt.


IKEA

A svéd bútorgyártó magyar leányvállalata ezer takarót ajánlott fel, miután tárgyalt a Migration Aiddel. Az IKEA anyavállalatának egyébként van egy alapítványa, az IKEA Foundation, amely több segélyszervezetnek, valamint a ENSZ Menekültügyi Bizottságának is segít. Az ő fejlesztésük volt a kifejezetten az ENSZ Menekültügyi Bizottságának (UNHCR) tervezett, lapra szerelt ház is, amelyből Magyarországra 300-at küldtek szeptemberben.


Az IKEA háza belülről


Audi

A VW-csoporthoz tartozó cég németországi központja 1 millió eurót ajánlott fel annak a négy telephelyének – Ingolstadt, Neckarsulm, Brüsszel és Győr –, amelyek közelében menekülttáborok vannak. A pénzt nem az egyébként is adományra fordítandó éves pénzükből vonták el, hanem azon felül különítették el.

A Kisalföld.hu szerint a győri gyárra 50 millió forint jut, amelyet a vámosszabadi menekülttáborra költenek, felújítják a vizesblokkokat és az elektromos hálózatot, emellett négy lakókonténert ajándékoznak, és a Magyar Vöröskeresztnek is vesznek egy mentőautót.

A magyar gyárban emellett egy pénzalapot is nyitottak, amelyre civilek, humanitárius szervezetek pályázhatnak olyan projektekkel, amelyek a menekültek ellátásán segítenek. A legalacsonyabb pályázható összeg 5000 euró (1,5 millió forint).


felajánlások menekülteknek


Külföldön is megmozdultak a cégek

  • A Google először 1 millió eurót ajánlott fel az UNHCR-nek, az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek, a Save The Childrennek és az International Rescue Committee-nak. Pár nappal később egy gyűjtést kezdeményeztek, amelyben minden felajánlott euróhoz a cég még egyet hozzáad, egészen addig, míg el nem érik a 10 milliót. Három nap alatt jött össze az összeg.


multi, migráció, segély, Google


  • Tim Cook, az Apple vezérigazgatója gyűjtést kezdeményezett a cég dolgozóinak küldött levelében, melyben megígérte, hogy minden felajánlott dollár mellé a cég is tesz egyet. Az Apple honlapjára pedig egy linket tettek ki, amely az amerikai Vöröskereszt oldalára vitt, míg az iTunesból közvetlenül lehet pénzt adományozni a nemzetközi Vöröskeresztnek és a Vörös Félhold Társaságnak. Azt egyelőre nem tudni, mennyi jött így össze.
  • Az Uber a kocsijaival segített: egy akció keretében egy napig ingyen szállították a világ 30 városában a kijelölt szervezeteknek az adományokat. A projekt olyan jól sikerült, hogy másnapra is kibővítették a gyűjtést.  • A McDonald’s több millió dolláros reklámkampányt indít, amellyel az ENSZ Világélelmezési Programját promotálják, és a hasznot a közel-keleti menekülteknek ajánlják fel. A projektet a Facebook, a United Airlines és a Mastercard is támogatja. A kisfilmet 38 országban vetítik, a narrátora Liam Neeson.  • A Burger King eredetileg a McDonald'snak ajánlotta fel, végül más hamburgergyárakkal együtt csinálta meg a „béke szendvicsét”. 1500-at adtak el a „béke napján”, múlt hét hétfőn, a bevételt a menekülteknek ajánlották fel.
  • A Starbucks 110 ezer dollárt ajánlott fel, ebből 75 ezret a Save The Childrennek küldtek el, 20 ezret a német Aktion Dutschland Hilftnek, 15 ezret a Caritasnak Ausztriába és más európai országokba.
  • A Goldman Sachs befektetési bank 3 millió dollárt ajánlott fel a ENSZ Menekültügyi Bizottságának, a JPMorgan Chase alapítványa és a cég dolgozói 2 millió dollárt adtak különböző segélyszervezeteknek; a pénzből ételt, italt, orvosi és higiéniai felszereléseket vásároltak az Olaszországban, Törökországban, Libanonban és Görögországban tartózkodó menekülteknek.  • A Daimler vezérigazgatója, Dieter Zetsche a Bild am Sonntagnak nyilatkozott úgy, hogy a „menekültek között sok a fiatal, jól képzett és motivált munkaerő, pontosan ilyen alkalmazottakat keres a Daimler”. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a menekülttáborokban fognak tájékoztató kampányt indítani arról, miképp lehet náluk, illetve Németországban munkát vállalni. A cég teherautórészlege a Luftfahrt Ohne Grenzen nevű segélyszervezettel közösen 120 tonnányi segélyt szállított törökországi menekülttáborokba egy teherautó-konvoj segítségével.
  • A Volvo 5 millió svéd koronával (valamivel több mint 166 millió forinttal) támogatja a menekülteket segítő UNHCR-t.
  • A H&M svéd ruházati vállalat 500 ezer eurót gyorssegélyt adott az UNHCR-nek, amelyből ételt, szállást, orvosi ellátást biztosítanak a menekülteknek. A vállalatnak most először volt olyan reklámkampánya, amelyben fejkendős muszlim nő szerepelt. A 23 éves Mariah Idrissi Londonban él, 17 éves kora óta hord hidzsábot. A cég egyik nagy vetélytársa, a Zara is adománygyűjtésbe kezdett.Sport...

A Bayern München a városvezetéssel és Bajorországgal együttműködve egy jótékonysági meccset szervez, a befolyó összegből 1 millió eurót menekülteket segítő szervezeteknek ajánl fel. Emellett egy edzőtábort is indít, ahol a menekült fiatalok szállást, ellátást és felszerelést kapnak, később pedig németórákat szerveznek számukra.

Hasonló kezdeményezést indított el még a Bayern előtt az Austria Wien, később pedig csatlakozott a Real Madrid és a Celtic is. Az európai foci menekültbarátságáról ebben a cikkünkben olvashat.

Andy Murray teniszező szeptember 18-án jelentette be, hogy saját pénzéből 50 fontot ajánl fel minden idén ütött ásza után a menekültek megsegítésére. Ezt az összeget pótolta ki az egyik szponzora és két teniszszövetség 200 fontra. „Minden egyes ász valamivel több elégedettséggel tölt el ezután” – mondta Murray....és milliomosok

A norvég multimilliárdos és hotelmogul, Petter Stordalen 5000 éjszakát ajánlott fel – étkezéssel együtt – a szíriai menekülteknek a hoteljeiben, ha nem tudnak nekik helyet biztosítani a norvég menekültügyi központokban. A menekültügyi hivatal reakciójában arról írt, megvizsgálják a milliárdos ajánlatát, ha a központok megteltek.

Egy csapat svéd emberbarát és vállalkozó megelégelte a sajtót bejárt híreket a Földközi-tengerbe fulladt menekültekről. Ezért létrehozták a Refuggee Airt, amely Svédországba szállítja repülővel a menekülteket. Terveik szerint még az első hó előtt megérkezik értük az első repülő.

Egy másik milliárdos, az egyiptomi Naguib Sawiris, aki az Orascom TMT nevű telekommunikációs cég vezérigazgatója, még Stordalennél is bőkezűbb volt. Twitter-oldalán jelentette be, hogy egy szigetet vásárol az olasz vagy a görög partoknál, ahol menekülteket tud elszállásolni.A magyar milliárdos, Demján Sándor az alapítványán keresztül egymillió eurót ajánlott fel a menekült gyerekek körülményeinek javítására. A konkrét felhasználásról a Demján Alapítvány az illetékes állami szervek és független civil szervezetek bevonásával dönt.

Hogy mennyi lesz a gyűjtések végösszege, majd kiderül. Az UNHCR mindenesetre már szeptember 14-én azt jelentette, hogy hat nap alatt 17 millió dollárt kaptak különböző cégektől és magánszemélyektől.


multi, migráció, segély, Demján Sándor