Nagyon megverte Tapolcán a Jobbik a Fideszt

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Tavaly jobbikos polgármestert választottak, áprilisban országgyűlési választást nyert a Jobbik jelöltje, mostantól pedig a képviselő-testületben is többségben van a pártnak. A Fidesz által támogatott jelöltek alaposan lemaradtak, a szocialisták alig látszanak Tapolcán.


Két egyéni önkormányzati körzetben is időközi választást tartottak vasárnap Tapolcán. Alacsony, mintegy 28 százalékos részvétel mindkettőben a Jobbik jelöltjei győztek nagy fölénnyel – 50 százalék feletti eredménnyel – a kormánypártok által támogatott független jelöltek előtt – írta előbb az Index saját információira hivatkozva, majd erősítette meg Ughy Jenőné, a tapolcai önkormányzat jegyzője. Ezzel Dobó Zoltán jobbikos polgármester biztosította többségét a képviselő-testületben is.

Mindkét egyéni választókerületi lemondás miatt kellett időközi választást kitűzni. A 3. számú egyéni választókerületben azért, mert Dobó Zoltán lemondott a képviselői mandátumáról (amit a polgármesteri címmel párhuzamosan nyert el). Az 5. számú választókerületben az áprilisban országgyűlési képviselővé választott, szintén jobbikos Rig Lajos utódját kell megválasztani. A Fidesz mindkét körzetben független jelöltet támogatott. Az eredmény:

A 3. választókerület:

  1. Pass Sándor (Jobbik) - 314 szavazat, 58 százalék
  2. Ács Jánosné (független, a Fidesz-KDNP támogatásával) - 116 szavazat, 21,4 százalék
  3. Kránicz András (MSZP-MLP) - 86 szavazat, 15,8 százalék
  4. Szalkai Zsolt (független) - 26 szavazat, 4,8 százalék

Az 5. választókerület:

  1. Décsey Sándor (Jobbik) - 262 szavazat, 52,4 százalék
  2. Horvátné Somogyi Ildikó (független, a Fidesz-KDNP támogatásával) - 127 szavazat, 25,4 százalék
  3. Toronyi Tibor (független) - 71 szavazat, 14,2 százalék
  4. Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal (MSZP-MLP) - 40 szavazat, 8 százalék


„A tapolcai önkormányzati választáson a Jobbik mint kormányváltó erő mögé ismét felsorakozott a magyar emberek többsége. Köszönjük a bizalmat, és azt a tapolcaiak boldogulása érdekében fogjuk megszolgálni” – írta vasárnap este kiadott közleményében Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója, aki azt hangsúlyozta, hogy jelöltjeik mindkét választókerületben több szavazatot szereztek, mint a többi jelölt együttvéve. Szabó azt is kiemelte, hogy jelöltjeik „pártszínekben győzték le a Fidesz színeit fel nem vállaló, függetlenként induló kormánypárti jelölteket”.


„Köszönöm a támogatást, amellyel lehetővé tették, hogy egy egységes, stabil testülettel folytathassuk az októberben elkezdett munkát a városért” – írta közleményében Dobó Zoltán, aki szerint a nagyarányú győzelem óriási felelősséggel jár. „Örülök annak, hogy az előttünk álló kicsit több mint 4 évben egy egységes testülettel tudunk szembenézni az előttünk álló feladatokkal. Holnaptól folytatódik a munka, de a mai nap az ünneplésé és a köszönetnyilvánításé” – áll a közleményben.