Nagyon megnézik, mit tud az aszpirin a rák ellen

Fotó: DPA / HENDRIK SCHMIDT

-

Tisztázandó a szakmai vitákat, óriási mintán indul klinikai kísérlet Nagy-Britanniában. A minap váratlanul egy malária elleni gyógyszerről derült ki, hogy valószínűleg a rák ellen is érdemes lenne bevetni, ez ügyben is nekiálltak a részletes vizsgálódásnak.


A BBC a világ legnagyobb klinikai kísérletének írja le a mostani akciót, melybe 11 ezer olyan embert vonnak be, akinek korai stádiumú bél-, mell-, prosztata-, gyomor-, vagy nyelőcsőrákja van.

Mint írták, a vizsgálatra szükség is van, mivel az elmúlt években ádáz viták folytak orvosi körökben az aszpirin rákellenes hatásairól. Amennyiben pedig bebizonyosodik, hogy valóban működhet, úgy az rendkívül fontos eredmény lehet, hiszen ezáltal egy olcsó és hatékony módszerrel lehetne biztosítani a betegek túlélését.

A kísérlet során a betegek öt éven át fognak minden nap bevenni egy tablettát. „A kutatás azért is fontos, mert a meggyógyított betegeknél újra visszatérő rákot általában nehezebb kezelni, így pedig olcsón juthatunk egy megelőző szerhez” - mondta Fiona Reddington, a Cancer Research UK szakértője.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák a tudósok, hogy ha be is válik, az aszpirin nem mindenki számára lesz a megfelelő módszer, így megfelelő orvosi előírás nélkül nem javasolják gyakori szedését. A mindennapos használat ugyanis súlyos egészségügyi károkat okozhat, például fekélyt, esetleg gyomor- vagy akár agyvérzést.


Nem ez az első meglepő mellékhatása az Aszpirinnak

Régóta ismert, hogy az aszpirin csökkentheti az infarktus kockázatát a férfiaknál, illetve a stroke (szélütés) kockázatát a nőknél. Ezt vizsgálta például egy 2007-es amerikai kutatás – olvasható a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján. A tudósok a 45-79 év közötti férfiaknak és 55-75 év közötti nőknek javasolják az aszpirin szedését, ha előbbieknél szívinfarktus megelőzésének esélye, míg utóbbiaknál az előnyök nagyobbak, mint a gyomorvérzés veszélye. Ugyanakkor kellő bizonyíték hiányában 45 év alatti férfiak, illetve 55 év alatti nők esetében nem javasolják az aszpirin szedését. 80 év felett ugyan a lehetséges előnyök nagyobbak, mint a fiatalabb korosztályban, de magasabb életkorban a gyomorvérzés veszélye is jóval fokozottabb.

Persze embere válogatja, hogy éppen az előnyök vagy a hátrányok nagyobbak. Az ajánlat hangsúlyozza, hogy a döntést minden esetben egyéni mérlegelés után kell meghozni, a beteg és orvosa együttműködésével.