Nagyon feljött a szélsőjobb a bécsi választásokon

-

17 órakor ért véget a bécsi tartományi választás, ahol a közvélemény-kutatások még azt jelezték, hogy fej fej mellett végezhet az eddigi bécsi polgármestert adó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), és a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az első eredmények szerint az eredmény nem ennyire szoros: az SPÖ 39.5, az FPÖ 30.9 százalékot szerzett.


A SORA közvélemény-kutató intézetnek a választásokat megelőzően készült felméréseken, valamint a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló becslése szerint az SPÖ 34,5 és 37,5 százalék közötti eredményre számíthatott, míg az FPÖ 33-36 százalékra.

A még nem végleges eredmények szerint viszont az SPÖ 39.5 az FPÖ pedig 30.9 százalékot szerzett végül, az elsőnek ez 5 százalék veszteséget, míg a szélsőjobbnak ugyanakkora nyereséget jelent.

Az SPÖ 2010-ben 44 százalékos eredményt ért el, az FPÖ 2010-ben 26 százalékot szerzett. A szociáldemokraták 2010-ben elvesztették többségüket a tartományi parlamentben, ezért a Zöldekkel közösen kormányoztak.