Nagyon felcukkolta magát az ellenzék Orbán szavain

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Bennfentes kereskedelem gyanúja miatt feljelentést tesz a Jobbik, a DK és az Együtt is. Az ellenzéki pártok mindezt azután jelentették be, hogy a kormányfő közölte: ő rendelte el a minisztériumoknak a brókercégeknél tartott pénzek kivételét.


Több ellenzéki párt Orbán Viktor miniszterelnök lemondását követeli, illetve bennfentes kereskedelem gyanúja miatt feljelentést tesz. A pártok ezt azt követően jelentették be, hogy a kormányfő közölte, ő rendelte el a minisztériumoknak a brókercégeknél tartott pénzek kivételét.

  • Az MSZP délelőtt még a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM) szemben fogalmazott meg 24 órás ultimátumot, mielőtt feljelentést tenne. A párt a kormányfő nyilatkozata után már azt közölte, Orbán Viktor cserbenhagyta a magyar embereket, ezért távoznia kell tisztségéből.
  • A Jobbik saját feljelentése mellett követeli, hogy megismerhető legyen, kik azok a magánszemélyek és vállalkozások, amelyek a bedőlés előtt vették ki pénzüket a brókercégből. Ezzel a politikusi érintettségek is feltárhatók – fejtette ki Volner János frakcióvezető-helyettes.
  • A Demokratikus Koalíció szintén feljelentést tesz az ügyben és azt szeretné, ha a kormányfő saját vagyonával felelne a történtek miatt. „Orbán Viktorra rádőlt a fideszes brókerbotrány”, mert kiderült, hogy a miniszterelnöknek személyes felelőssége van abban, hogy hogyan alakult a Quaestor története – mondta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.
  • Az Együtt feljelentése mellett egy parlamenti vizsgálóbizottságot is létrehozna annak kiderítésére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai hogyan bántak az emberek pénzével. Pápa Levente, a párt alelnöke azt kérdezte a Quaestor mellett más brókercégeknél is voltak-e az államnak számlái, egyúttal kérte, hogy a kormány mutassa be, máshonnan is elhozták-e az ott tartott pénzeket.

A Fidesz válaszul azt közölte, „nem dől be” a szocialisták provokációjának, hiszen a baloldal volt az, aki a szocialista brókerbotrányban elárulta és cserbenhagyta a magyar embereket. A kormánypárt szerint a kormányoldalt most bírálók „engedték, hogy zavartalanul működjön az évtizedes pénzügyi korrupció, a csaló brókerek eltüntessék mások pénzét és ezt meg is ússzák”.