Nagyon engedékeny kedvében van a kormány

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Egy hétfői bejelentés utáni villámtörvénnyel már ma kinyitottak a boltok, emellett egységes, a mostaninál kedvezőbbnek kinéző albérletadót és áfacsökkentést ígért be a kormány, úgyhogy megnéztük, mindezek hogyan hathatnak a pénztárcánkra. Voltak még strómanvádak, és Garancsi is jól járt – ez volt a hét a gazdaságban.


A szakmai szervezetek vezetőit is meglepte a vasárnapi boltzár viharos sebességű eltörlése, noha a téma – mint utóbb kiderült – hetek óta napirenden volt a kormánypártban. Rogán Antal és Varga Mihály dolgoztak az új jogszabály tervezetén, amelyet hétfőn nyújtottak be a parlamentnek, kedden pedig már meg is szavazták a képviselők. Azóta Áder János köztársasági elnök is aláírta, szombaton hatályba lépett, vasárnap pedig kinyithattak a boltok.

 • A Tescónál eleinte nem volt biztos, hogy ki tudnak nyitni, nem találtak elég embert, akik hajlandóak lettek volna a vasárnapi munkára, noha a cég 200 százalékos pótlékot, azaz háromnapi teljes munkabért ígért. Később eldőlt, 147 Tescó kinyit vasárnap.
 • Egy rakás Auchan is kinyitott most vasárnap.
 • Az Aldi is beállt a sorba: közölték, hogy a diszkontlánc mind a 108 magyarországi egysége nyitva lesz vasárnap.
 • A Penny Marketnek is valamennyi üzlete nyitva tart reggel 8-tól este 6-ig.
 • Az IKEA is tervezi a vasárnapi nyitvatartást, csak még nem ezen a vasárnapon.
 • A Decathlon kérdőívet készített a dolgozóknak és a vásárlóknak, és a válaszok alapján dönti majd el, hogyan alakuljon a vasárnapi nyitvatartási rend.
 • A Spar pedig azt közölte, hogy majd ha minden feltétel adott a vasárnapi nyitvatartáshoz, akkor ők is kinyitnak. Közleményükben emlékeztettek arra, hogy munkavállalóik kétharmada nő.A munkavállalók, kereskedelemben dolgozók nem voltak maradéktalanul boldogok a nagyobbik kormánypárt döntésétől (a KDNP tartózkodott a szavazáskor), és tüntetést is szerveztek vasárnap délutánra a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé. Elemzők szerint az intézkedésnek több pozitív hatása is lesz:

 • 2,5 százalékkal nőhet idén a GDP,
 • gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése,
 • nőhet a kereskedelemben foglalkoztatottak száma és fizetése.

A törvényi változásnak mindenesetre két vesztese biztosan van: az egyik Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki másfél éve még határozottan ellenezte a boltok vasárnapi zárvatartását, most pedig ő írta alá annak a magyarázatát, hogy miért volt helyes az intézkedés. Ebbe a jelentésbe került bele az az ábra, amely eredetileg a Portfolio.hu-n jelent meg, most viszont Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár másolta oda úgy, hogy a forrást nem jelölte meg, sőt lesatírozta róla. A helyettes államtitkárt ezért felmentették.A Balatonnál dolgozók egyik szeme sír, a másik nevet. A boltosok szomorúak, amiért ezentúl ismét nem pihenhetnek nyugodt szívvel annak tudatában, hogy a nagy ellenfelek, a multik is kénytelenek zárva lenni vasárnap. A szálláshelykiadók viszont örülhetnek, mert – lapinformáció szerint – a kormány azt tervezi, hogy változtat az eddigi szabályozáson: négyzetméterenként 1500 forintot kellene fizetni a NAV-nak évente, függetlenül attól, hogy hány alkalommal, milyen időtartamra és milyen céllal adják bérbe az ingatlant, sőt az átalányadó a jelenleg az önkormányzatoknak e tárgyban fizetett adófajtákat is kiváltaná.

Az még kérdés, hogy ebből mikorra lehet valóság, hiszen a hír megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy a kormány eddig csak az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetéséről tárgyalt, más javaslat nem volt napirenden. Szó volt viszont arról, hogy

 • a tej, a tojás, a baromfi áfája 5 százalékra csökkenhet jövőre,
 • az internethasználat és az éttermi szolgáltatások áfája pedig 27 százalékról 18 százalékra mérséklődhet.

És hogy ez forintban mit jelent egy átlagos család számára? Kiszámoltuk: havonta pár ezrest fejenként.


Mennyit keresnek az emberek, és mennyit a kormányfő?

A kormány a héten döntött arról is, hogy

 • 20 milliárd forinttal csökken a bankadó,
 • az állam még az év végéig eladja a Budapest Bankban lévő részesedését,
 • az Erste Bank 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlását június 30-ig lezárja,
 • és mindent megtesz azért, hogy kevesebb készpénz legyen az embereknél, ami – utánanéztünk –, igazán jól jönne.

A kormánynak lenne még min változtatnia, az OECD 2014-es jelentése szerint ugyanis a magyar állam másfélszer annyi adót és járulékot von le az emberek munkabéréből, mint az OECD átlaga.

A parlamentben is téma volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mennyit keres. Miután a kormányfő azt mondta, sosem volt vagyonos ember, és strómanja sincs, mi megnéztük, hogy a 2010-es választási győzelem óta Orbán Viktor mekkora fizetést és egyéb juttatást kapott.A héten kiderült, ki állhat a rejtélyes fejéri földvásárlók mögött: decemberben több száz millióért vásároltak földeket az államtól korábban ismeretlen üzletemberek, aztán egy hónapja tulajdonost cseréltek a cégek. A szálak – mint kiderítettük – Garancsi Istvánnál futnak össze, aki így a szocialistákhoz közelállónak mondott Leisztinger Tamás agrárüzletének negyedét hasította ki.

Örülhettek a kishantosiak, mert a Kúria is megerősítette, hogy jogszerűtlenül kötött szerződést a Nemzeti Földalapkezelő és a Mező Vidék Bt. A Greenpeace szerint az ítélet precedensértékű.


Tízmilliárdok verseny nélkül, megalázó bérek, haldokló építőipar

Megnéztük, hogy a munkások miért nem profitálnak abból, hogy a gazdaság túl van a válságon, a gyümölcstermelők pedig uniós és hazai támogatást is kapnak. A napszámosok mégis megalázó bérről és munkakörülményekről számoltak be.

A VS.hu összeszedte, hogy tavaly 40 milliárd forintnyi uniós pénzből 67 kórház cserélte le ősrégi CT-készülékeit és röntgenjeit. A közbeszerzések döntő többségénél csak egy pályázó volt, aki rendre meg is nyerte a megbízást. Az ügyben a Miniszterelnökség és a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik, mert a beszállító cégek leoszthatták egymás között a piacot.

Az építőiparban kifutottak az európai uniós munkák, ami meg is látszott az építőipar februári teljesítményén. Jó hír viszont, hogy az ágazatban kötött szerződések száma kedvezően alakult. A KSH még egy örömhírrel szolgált a héten: az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest nagyon megindult a turizmus februárban.