Nagyon elhúztak a románok és az északírek!

Fotó: AFP / Michael Cooper

-

A magyar válogatott Eb-selejtezőcsoportjának kora esti mérkőzésein bejött a papírforma. Otthon győzött Románia és Észak-Írország, s ez a két csapat így elhúzott ellenfeleitől az F csoportban. Következik a 18 órakor kezdődött mérkőzések (Észak-Írország–Finnország és Románia–Feröer szigetek) összegzése.


Az F csoport 5. fordulójának eredményei:

Észak-Írország – Finnország 2-1 (2-0)
gól: Lafferty (33., 38.), illetve Sadik (91.)
Románia – Feröer szigetek 1-0 (1-0)
gól: Keserü (21.)

Belfastban egy átépítés alatt álló stadion és orkánszerű szél fogadta a csapatokat. Az északírek a középkezdés után egyből indítottak, de a labda a lelátón kötött ki. Ez a mindent elsöprő lendület jellemezte az északír válogatottat a továbbiakban is. Kyle Lafferty az első félidőben szerzett két látványos gólt, a hazaiak a szünet után így takarékosabb üzemmódra váltottak. Az eredményen Sadik kozmetikázott, aki a 91. percben – egyértelműen lesről – talált be a hazai kapuba (2–1). A hazaiak végig sokkal agresszívebben és céltudatosabban játszottak, mint a finnek. A párharcok többségét megnyerték, de ami a legfontosabb, rendelkeztek egy életveszélyes csatárral: Kyle Laffertyvel.


A játékos szezonja eddig nem alakult eddig valami fényesen. Tavaly nyáron a Norwichnál kezdte, ahol 18 bajnokin egyetlen gólt szerzett. Az angol klub 2015 januárjában kölcsönadta a Rizespornak, de a törököknél is csak egy gólnál jár. Legjobb közelmúltbeli idénye a 2013/14-es volt, amikor az olasz másodosztályban szereplő Palermo színeiben 11 találatig jutott, és a szurkolók az idény legjobbjának választották. Csakhogy Maurizio Zamparini klubelnök szerint megzabolázhatatlan volt: „Lafferty egy önkontroll nélküli nőcsábász. Előfordult, hogy egy hétig Milánóban vadászott a nőkre” – mondta róla fél évvel ezelőtt a túlzásokra hajlamos szicíliai elnök, majd eladta őt a Norwich Citynek. A finnek ellen kimagaslott a mezőnyből. Technikailag nem egy George Best, s nem tud úgy cselezni, mint Norman Whiteside, de a harmatgyenge finn csapat ellen duplázott, ezzel már 5 gólos a 2016-os Eb-selejtező sorozaton.Az északírek három alkalommal (1958, 1982, 1986) már eljutottak a világbajnokságra, de az Eb-részvételt most harcolhatják ki először. A finnek viszont továbbra is az európai futball egyik legbalszerencsésebb nemzetének tűnnek: még sosem jutottak ki egyetlen világbajnokságra vagy Európa-bajnokságra, s a kvalifikációs esélyeik ezúttal is minimálisra csökkentek. A mezőnybeli játékuk Belfastban is tetszetős volt, de az északír kapura egyáltalán nem jelentettek veszélyt. A vereség alighanem a csapatot 2011 óta irányító Mixu Paatelainen állásába kerül.


A meccs összefoglalója


A félkész belfasti aréna után üdítő látványt nyújtott Ploiesti impozáns stadionja, ahol a legvérmesebb drukkerek görögtűzzel várták a csapatokat. Az UFO Arénának becézett stadionban nagyjából ez volt a legizgalmasabb esemény a Románia–Feröer szigetek mérkőzés alatt. A szurkolók közel sem voltak olyan hevesek, mint amilyennek elsőre tűntek. Nem is volt nagyon okuk az örömre. A román csapat csupán 1–0-ra győzött Feröer ellen egy szerencsés góllal. Az első félidő végén egy szabadrúgás pattant le a kapufáról Claudio Keserü elé, és a nagyváradi születésű csatár a léc alá bombázott.Ez döntött. A második félidő végén kiábrándító hangulat uralkodott az UFO Arénában, a szurkolók kifütyülték a hazai játékosokat, különösen a Steauában futballozó Cristian Tanase személye irritálta őket. Románia a szünet után kidolgozott ugyan néhány nagy ziccert, de a hajrában szemérmetlenül húzta az időt, és a három pontot végül csak Costel Pantilimon hatalmas bravúrjának köszönhette. A Sunderland kapusa a 91. percben a bal felső sarokból halászta ki Edmundsson bombaerős lövését.

Ezzel együtt azért szívesen cserélnénk a rosszkedvű románokkal. Válogatottjuk öt forduló után 13 ponttal áll a csoport élén, a 12 pontos északírek követik őket. A magyar–görög meccs előtt 7 ponttal állunk a tabellán, s hirtelen már nem is tűnik olyan jónak ma este egy esetleges döntetlen...


Az F csoport állása:

Az állás:
1. Románia 5 4 1 - 7-1 13 pont
2. Észak-Írország 5 4 - 1 6-3 12
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 4-3 7
4. Finnország 5 1 1 3 5-7 4
5. Feröer szigetek 5 1 - 4 2-7 3
6. Görögország 4 - 1 3 1-5 1

A meccs összefoglalója: