Nagyon elfoglaltak lesznek Európa vezetői

Fotó: MTI//Európai Tanács / Christos Dogas

-

A migrációs válság megoldásának további lépései, a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, az Oroszországgal való együttműködés és a szíriai helyzet rendezése lesznek az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő kétnapos csúcstalálkozójának legfontosabb témái.


Az Európai Unió migrációs politikájáról folytatott megbeszélésen az Európai Tanács áttekinti a válság kezelése céljából hozott határozatok végrehajtását, annak eredményeit és a migrációs beáramlás csökkentésére vonatkozó további lépéseket.

A tanácskozáson vita várható a szöveg elfogadásával kapcsolatban, amely azt mondaná ki, hogy az illegális migrációt le kell lassítani. A tagországok egy része várhatóan azt az álláspontot képviseli, hogy az illegális migrációt nem lassítani, hanem megállítani kell.

A migrációs hullám kezelése érdekében a származási partnerországokkal kötött együttműködésekkel kapcsolatban a tanács megvitatja azok kiterjesztését a dél-ázsiai országokra. A készülő szöveg az elképzelések szerint utalni fog a Pakisztánnal és Bangladessel kötendő megállapodásra is.

Vita várható arról is, hogy az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján elfogadásra váró nyilatkozat miként rendelkezik a kötelező elosztási kvótákról. Várhatóan Magyarország az erre utaló szövegrész törlését kezdeményezi.

A tervek szerint az uniós vezetők megbeszéléseket folytatnak a folyamatban levő szabadkereskedelmi egyezményekről. A csúcstalálkozó alkalmával megegyezés születhet a tagországok között, és megvalósulhat az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) jövő hétre tervezett aláírása is.