Nagyon bénán akartak autót lopni, három évig gondolkodhatnak rajta

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtott a Fővárosi Ítélőtábla szerdán két fiatalt, aki 2012-ben Ürömön megpróbált elrabolni egy nagy értékű gépkocsit.


A Szegedi Ítélőtábla – az ügyben kirendelés folytán eljáró – bírái a vádlottakat társtettesként, jelentős értékre, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.


A bűncselekmény idején 19 és 20 éves fiatalok egy százhalombattai középiskolából ismerték egymást, az egyikük még tanult, a másik kibukott, és hajléktalanként élt. 2012. augusztus 28-án elhatározták, hogy eltulajdonítanak egy internetes portálon kinézett, eladásra kínált, nagy értékű autót. Egyikük álnéven találkozót beszélt meg augusztus 30-ára a 9,5 millió forint értékű jármű tulajdonosával a Pest megyei Ürömre, egy parkolóba.

Az eladó felajánlotta, hogy a vádlottak elvihetik a kocsit egy próbakörre, ők éltek is ezzel a lehetőséggel, majd visszatértek a férfihoz. A parkolóban már várta őket az eladó és egy barátja, egy szolgálaton kívüli rendőr. Aláírták a szerződést, az eladó átadta a kocsi kulcsait és az adásvételi szerződés két példányát az egyik vádlottnak, miközben megkérdezte: készpénzzel vagy átutalással akarja kiegyenlíteni a vételárat. Az egyik vádlott erre azt válaszolta, sehogy sem fizet, mert az adásvétel már megtörtént, a szerződés alá van írva, és ez így is marad, majd be akart szállni az autóba. A sértettek ezt nem akarták engedni, ekkor a férfi jelzett a társának, aki az előzetesen megbeszélteknek megfelelően kést vett elő, és azzal fenyegetőzött.

Az eladó barátja ekkor elmondta, hogy rendőr, és nem fognak messze jutni, mert a térfigyelő kamerák mindent pontosan rögzítettek. Ennek ellenére a vádlottak távozni akartak, dulakodás kezdődött, és a két elkövető elmenekült a helyszínről. A vádlottakat végül Budapesten fogták el.