Nagyon bánja kommunista múltját Orbán volt minisztere

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Martonyi János a Kossuth Rádió Arcvonások című műsorában beszélt a rendszerváltás előtti párttagságáról.


Az első és második Orbán-kormány külügyminisztere alapvető tévedésnek nevezte, hogy 1988-ban belépett a Magyar Szocialista Munkáspártba. Elismerte, felvetődhet kérdésként, hogy ha évtizedekig ellenállt a nyomásnak, és nem lett párttag, akkor miért kellett a végjátékban belépnie az MSZMP-be – áll a Hír24 összefoglalójában.


Martonyi a rádióműsorban naivnak nevezte egykori önmagát: úgy látta, javulhatnak a dolgok Magyarországon, emiatt lépett be az MSZMP-be. Ezzel együtt az ellenzék több fontos alakjával jó kapcsolata volt, főleg az MDF és az SZDSZ egyes tagjaival.

A volt külügyminiszter arról is beszélt, hogy Antall József 1991 novemberében felkérte a jegybank elnökének, ám ő úgy érezte, nem ért hozzá, ezért nem vállalta a feladatot. Nem sokkal később a Külügyminisztériumba került közigazgatási államtitkárnak.

Martonyi a beszélgetésben ismét kifejtette, hogy egész karrierje során Magyarország nemzeti érdekeit tartotta szem előtt, amelyek szerinte Európához, a nyugati civilizációhoz és kultúrkörhöz kötnek bennünket.