Nagymestert győzött le a Google mesterséges intelligenciája

Fotó: Google DeepMind / GOOGLE DEEPMIND

-

Három és fél órás meccsen szerezte meg az első győzelmét az AlphaGo. Még négy összecsapás van hátra.


A Google mesterverő algoritmusa és Lee Sedol azonos esélyekkel indultak: egyik játékos sem kapott előre letett, előnynek számító köveket. A Szöulban megrendezett első összecsapás lényegesen rövidebb volt, mint korábban várták. Négy-öt órás meccseket jósolt a Google, de a koreai mester már három és fél óra után elismerte vereségét – írja a The Verge.
Az AlphaGo korábban már megmérkőzött Fan Huival, a legjobb európai játékossal, aki történetesen szintén koreai származású. Hui azonban csupán kétdanos játékos volt, hasonló szinten lévő mesterből még magyart is lehet találni. Lee Sedol viszont a világ második legjobbja Lee Chang-ho mögött.

A mostani csak az első meccse volt az ötkörös mérkőzésnek. Legközelebb március 10-én ül le egymással játszani az AlphaGo és Lee Sedol. A rögzített játszmát, valamint a következő meccsek élő közvetítését a DeepMind YouTube-csatornáján követhetik majd. Az utolsó összecsapás március 15-én lesz, így a „rabok legyünk vagy szabadok”-kal egyszerre tudhatjuk meg, hogy jobban játsszák-e a számítógépek a korábban megfejthetetlennek gondolt játékot.