Nagyítót tett az egyik érmébe a Pénzverő

Fotó: Magyar Pénzverő Zrt.

-

Egy idei emlékérme különleges tulajdonsággal rendelkezik: a közepén van egy nagyító.


A jegybanki tulajdonában lévő Magyar Pénzverő minden évben több emlékérmét bocsát ki különböző évfordulókra, híres emberek emlékére, aktuális eseményekre. Idén többek között lesz mozdonyos érme, és készül a riói olimpiára is egy emlékérme. Az emlékérmék eleve különlegesek, a névértékük is változó, van például 3000 forintos érme vagy éppen 50 ezer forintos, aranyból készült érmére is. Most azonban egy még speciálisabb emlékérmét tett kínálatába a Pénzverő.


Az úgynevezett "Numizmata érem" egy ezüstözött, patinázott fémgyűrű, amelynek a közepén egy háromszoros nagyításra alkalmas nagyítólencse található. A fémgyűrűn pedig a tíz történelmi magyar pénzverde jelei láthatók. Az érme ára 4,5 ezer forint, névértéket azonban nem adott meg hozzá a Pénzverő.


A képen az érme első oldala látható működés közben. A felső érme közepén lévő nagyítón keresztül látható az alatta lévő érmén lévő "K" betű.


Fontos, hogy az MNB által kibocsátott különböző névértékű emlékpénzekkel bárhol lehet fizetni, illetve törvényes fizetőeszközöknek számítanak névértéküknek megfelelően. Azonban nem igazán érdemes velük vásárolni, numizmatikai és a nemesfémtartalmukból adódóan többet érnek, mint a sima társaik.