Nagygyűléssel köszönti a Fidesz az újraválasztott Orbánt szombaton

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A Fidesz-KDNP azt kezdeményezi, hogy most szombaton egy külön országgyűlési ülésnapon válasszák meg újra miniszterelnöknek és tegye le esküjét Orbán Viktor. Az alkalomra „nagyrendezvényt” is szerveznek a Kossuth térre, hogy bárki részese lehessen a kormányfő megválasztásának és ünnepélyes eskütételének.


A kormánypártok hétfői alakuló frakcióülése után Rogán Antal újraválasztott frakcióvezető megerősítette: az új kabinet névsoráról egyelőre nem esett szó. Annyi történt, hogy a Fidesz felhatalmazta Orbán Viktort a személyi kérdések meghozatalára. A tervek szerint az új kormány tagjai június elején tehetik le az esküt és akkor szűnhet meg hivatalosan a mostani kabinet mandátuma. Hangsúlyozta: a kormányalakításhoz először az Országgyűlés új struktúráját kell beüzemelni, ennek érdekében mihamarabb – akár már kedden – szeretnék elfogadtatni a Házzal az új bizottsági struktúrát. Emellett szintén feltétele a kormányalakításnak a minisztériumi struktúra törvénybe foglalása. Rogán szavai szerint az erről szóló javasatot leghamarabb jövő hétfőn nyújthatják be az Országgyűlésnek, amely ezután ezt megtárgyalja és elfogadja, és csak aztán lehet személyi kérdésekről dönteni.


Újra házelnök lesz Kövér László

A kormánypártok hétfői frakciülésén a Fidesz Rogán Antalt, a KDNP képviselői pedig Harrach Pétert választották újra frakcióvezetőknek. Az is eldőlt, hogy Fidesz Kövér Lászlót jelöli újra az Országgyűlés elnökének, alelnöknek pedig Jakab Istvánt és Lezsák Sándort. Emellett Gulyás Gergely lesz a törvényhozási bizottság elnöke, aki így automatikusan az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke is lesz. A KDNP Latorcai Jánost jelöli ismét a Ház alelnökének.