Nagyban megy az olimpiai etetés

Fotó: Getty Images / David Becker

-

A világ legjobb sportolói a riói menzán ötféle konyha fogásai közül választhatnak majd. A rendezők nem csak a vallási megkötésekre figyelnek, de olyan finomságokra is, hogy például a dél-koreaiak otthoni alapanyagokból kapják majd a kimcsit.


Futballpálya méretű konyha és kétszer akkora étkező várja augusztus 5. és szeptember 18. között a riói olimpia és paralimpia 18 000 sportolóját, edzőjét, kísérőjét – azaz mindenkit, aki valamilyen formában részt vesz a játékokon.

Az olimpikonokat kiszolgáló egységet a napokban tesztelték, és az AP amerikai hírügynökség beszámolója alapján az ebédlőben biztosan senkinek nem lesz problémája a szervezéssel.


Sokan lesznek, és mindig éhesek lesznek


Az étel-ital részleg vezetője, Marcelo Cordeiro elmondta, hogy az általuk kezelt hatalmas területen naponta 60 ezer adag ételt fognak elkészíteni és felszolgálni. A sportolók ötféle konyha – brazil, ázsiai, nemzetközi, pizza-pasta, halal (muszlim) és kóser (zsidó) – kínálatából válogathatnak, mindenki ízlésének és vallási hovatartozásának megfelelően.

Cordeiro hangsúlyozta, hogy a muszlim és a zsidó sportolók is biztosak lehetnek abban, hogy a számukra feltálalt fogásokat a legnagyobb odafigyeléssel, valamennyi szabályt betartva készítenek el. De nem csak ők számíthatnak különleges elbánásra: a dél-koreai konyha alfáját és ómegáját jelentő kimcsihez (savanyú káposzta) az ázsiai országból szállítják majd a friss alapanyagot.


A kimcsiből soha nem lehet elég


De aki teheti, tegyen egy kanyart a brazil részleg felé, és az ebéd végén hagyjon helyet a gyümölcsnek, mert negyvenféle ízletes csoda kínálja majd magát, egyebek között caju, acai, carambola, caqui, goiaba and maracuja, illetve az ezekből frissen előállított gyümölcsleveket is lehet kóstolgatni.


Széles és színes a választék


„Biztosak vagyunk abban, hogy nagy sikere lesz a brazil részleg kínálatának, mindent megteszünk érte, hogy a világ a legjobbat kapja a brazil ízekből” – fogadkozott a részlegvezető.

A rizs, a fekete bab, a pirított manióka lisztbe (farofa) forgatott fogások, sok hús, és a kontinensnyi ország ezernyi tájegységének különféle fogásai – erre számíthat, aki „kis Brazília" felé veszi az irányt az étkezőben. Az országban jellemzőek az ételeket súlyra árazó éttermek, Cordeiro azonban mindenkit megnyugtatott, a riói étkezőben nem lesznek mérlegek, mindenki azt és annyit eszik, amit és amennyit jónak lát.Az olimpiai falu megnyitásáig az éttermet felügyelő és irányító stáb összesen 20 tesztelést bonyolít le, akkurátusan végigkóstolva valamennyi fogást, ami csak terítékre kerülhet az olimpia és paralimpia hat hete alatt.

Cordeiro az AP-nek elmondta, hogy tekintettel a konyhában dolgozó – több országból érkező – 20 séfre a minőség miatt nem aggódik, viszont annál jobban kell figyelniük a biztonságra.

„Biztosnak kell benne lennünk, hogy egyetlen ételbe sem kerül olyan összetevő, ami miatt egy sportoló pozitív doppingtesztet produkálhat" – mondta a brazil szakember. A sportolókra a klenbuterol nevű szteroid jelenti a legnagyobb veszélyt, amit több országban is használnak tápokban, hogy javítsák a húsok minőségét. – Megbizonyosodtunk róla, hogy valamennyi beszállítónk megfelel a nemzetközi doppingellenes előírásoknak, illetve betartja azokat.


Az emberek el sem tudják képzelni, hogy milyen nehéz ekkora mennyiségben biztosítani a biztonságos élelmiszereket. Tisztában vagyunk a felelősségünkkel, hiszen ha hibázunk, az akár egy sportoló olimpiai érmébe is kerülhet.

A legnagyobb kihívás azonban talán nem is a szakácsokra és felszolgálókra, hanem az alapanyagok és az elkészült fogások mozgatását végző logisztikusokra vár. Lesz dolguk bőven: naponta 210 ezer kilogramm alapanyagot kell megmozgatniuk. Ők felelnek nem csak a 31 toronyházban lakó sportoló étkezéséért, de a helyszíneken felszolgált ételekért, és a segítők ellátása is az ő feladatuk lesz.

„Ahogy minden esetben úgy most is a tengernyi alapanyag mozgatása, illetve az elkészült ételek megfelelő időben a megfelelő helyre történő szállítása lesz a legnagyobb kihívás" – mondta Deborah Cordiner, aki 2000 óta – két téli olimpia kivételével – látja el a felelősségteljes feladatot. – Képzeljék el, hogy a csak a versenyhelyszíneken csak a sportolók több tízezer szendvicset esznek meg."


Goya Foods Grand Tasting Village featuring MasterCard Grand Tasting Tents & KitchenAid® Culinary Demonstrations - 2016 Food Network & Cooking Channel South Beach Wine & Food Festival presented by FOOD & WINE

Kapósak lesznek a szendvicsek


A sportolók a közös étkezőbe kintről nem vihetnek be semmilyen ételt, ezért sokan lesznek, akik nem is ott, hanem a saját nemzeti konyhájukon fognak étkezni a játékok alatt.