Nagyarányú győzelmet könyvelhetett el Sanders és Rubio is vasárnap

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

A demokraták elnökaspiránsai heves vitába is keveredtek.


Előválasztást tartott vasárnap az amerikai Demokrata Párt Maine államban, a diadal Bernie Sanders vermonti szenátoré lett, és jelölőgyűléseken voksoltak a republikánus pártiak Puerto Ricóban, ahol Marco Rubio floridai szenátor győzött. Este pedig a demokraták két elnökjelölt-aspiránsa országos tévévitában nagyon heves szócsatába keveredett egymással.

A republikánus jelölőgyűléseken Puerto Rico szigetén Marco Rubio nagyon nagy arányú győzelmet aratott. A voksok több mint 70 százalékát szerezte meg, messze maga mögé utasítva Donald Trump New York-i üzletembert, aki a szavazók voksainak csupán 13 százalékát kapta meg. Jelentős diadalt aratott a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa, Bernie Sanders vermonti szenátor is, akire az északkeleti Maine államban a választók 64 százaléka voksolt, míg Hillary Clinton volt külügyminiszter csupán a voksok 34 százalékát szerezte meg.


Clinton–Sanders-vita

Vasárnap este a Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa újabb országos televíziós vitában csapott össze. A vitát a CNN hírtelevízió szervezte meg, sztárriportere, Anderson Cooper moderálta, és a michigani Flintben tartották. Michiganben jövő kedden lesznek előválasztások, Flint városa pedig a helyi elöljárók hibájából ólommal mérgezett ivóvize miatt hónapok óta az amerikai belpolitikai viták kereszttüzében áll. A televíziós vita kezdetén – miután megemlékeztek a vasárnap reggel elhunyt Nancy Reaganről, a néhai Reagan elnök özvegyéről – Bernie Sanders azonnal lemondásra szólította fel Michigan állam kormányzóját, és mind ő, mind pedig Clinton szövetségi kormányzati segítséget sürgetett a helybéliek gondjainak megoldásához.

Az agresszív hangú vitában a Wall Street befolyásáról, munkanélküliségről, az Egyesült Államok nemzetközi kereskedelmi szerződéseinek az amerikai gazdaságra gyakorolt negatív következményeiről esett szó. A két politikus gyakran félbeszakította egymást, agresszívan támadta a másikat. Egy alkalommal például Clinton belebeszélt Sanders mondandójába, mire a vermonti szenátor leintette a volt külügyminisztert:


Bocsánat, most én beszélek!

– vetette oda neki foghegyről.

Gyakran vádolták egymást a másik korábbi cselekedeteinek és álláspontjainak téves interpretálásával. Clinton például egyszer így fogalmazott: „Akkor most vegyünk elő néhány tényt a retorika helyett!” Sanders nem hagyta magát: „Hadd mondjam el az én történetemet, ön meg elmondja a sajátjait. Az ön története az, hogy megszavaz minden szörnyűséges kereskedelmi egyezményt, a korporatív Amerikára szavaz.” Clinton előhozakodott azzal, hogy Sanders nem támogatta az amerikai autóipar központi kormányzati megsegítését – Flint városa Detroit mellett van, és lakóinak elsöprő többsége autóipari alvállalkozásból él –, Sanders pedig ismételten leszögezte, hogy Clinton „barátai a Wall Streeten tönkretették ezt a gazdaságot”.

Mindkét demokrata párti politikus azt hangoztatta, hogy képes lenne legyőzni novemberben Donald Trumpot, amennyiben Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje.