Nagy volt a várakozás, de elmaradt az athéni áttörés

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Nem volt idő elemezni az új görög javaslatot, folytatódnak az egyeztetések – közölték az euróövezeti pénzügyminiszterek a hétfő délelőtti tárgyalás után. Most abban reménykednek, hogy a hét végéig sikerült megállapodniuk.


Athén új javaslatai üdvözlendő és pozitív lépésnek tekinthetőek, de az idő rövidsége miatt egyelőre nem lehetett őket átfogóan elemezni, ezért folytatódnak a tárgyalások a görög mentőcsomag és reformprogram fennmaradó, utolsó részéről – közölte hétfőn, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport tanácskozását követően Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, a tanácskozás elnöke.

A holland politikus tudatta, hogy reggel kapták meg a görög javaslatcsomagot. Pontosabban kaptak egyet már vasárnap éjjel, de utána egy picit javított verziót hétfőn korán reggel. Erről először a mentőcsomag és a reformprogram koordinálásáért és ellenőrzéséért felelős intézményeknek, az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak kell véleményt mondania, ezért még a délután folyamán folytatódnak az egyeztetések.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő estére Brüsszelbe hívta az eurózóna tagállamainak állam-, illetve kormányfőit, hogy a legfelső politikai szinten vitassák meg a görög válságot. Ezt a csúcstalálkozót volt hivatott előkészíteni az eurócsoport rendkívüli ülése.

Az eurócsoport tanácskozását követő sajtótájékoztatón Pierre Moscovici gazdasági ügyekért felelős uniós biztos kitért arra, hogy későn érkeztek meg a görög javaslatok, amelyeket ugyanakkor jó alapnak nevezett a további munkához. A francia politikus elmondta: szakértői szinten ellenőrizni kell a részleteket, pontosítani, konkretizálni és ellenőrizni kell a számokat, a munkának pedig még hétfő délután nekiállnak a görög hatóságok bevonásával.

Dijsselbloem azt reméli, hogy még a hét hátralévő részében meg tudnak állapodni; mint mondta, ennek érdekében nagyon keményen fognak dolgozni. A kérdésre, hogy pontosan mi hiányzik a görög javaslatokból, azt mondta, még nem tudja megmondani, de általánosságban ígéretes a csomag, és megteremti az alapot arra, hogy újrakezdjék az egyeztetéseket.


Holtpont után

Az elmúlt hetekben gyakorlatilag megszakadtak az érdemi tárgyalások, és bár már közel 4 hónapja nyúzzák egymást a görög kabinet és a nemzetközi hitelezők képviselői, nem jutottak dűlőre. A vitás pontokról és a tárgyalások tétjéről itt olvashat bővebben.

A forint árfolyama az optimista nemzetközi hangulatnak megfelelően egész délelőtt erősödött, a délután 3-kor tartott brüsszeli sajtótájékoztató óta kissé gyengül.


Kifogytak a pénzből

Athén 2012-ben, a második mentőcsomag keretében 130 milliárd euró kedvezményes kölcsön lehívására kapott lehetőséget, ha cserébe megfelelő reformintézkedéseket hajt végre. Ennek utolsó, 7,2 milliárdos részletét még nem kapta meg, de ezt a hitelezők csak akkor engedélyezik, ha Athén is meghozza a tőle várt intézkedéseket. Ezekről nem sikerül hónapok óta megállapodni. Az olcsó hitelből és a cserébe várt intézkedésekből álló görög program február végén lejárt volna, de az eurócsoport akkor abban állapodott meg, hogy négy hónappal, június végéig meghosszabbítják. A program így pont akkor jár le, amikor Athénnak több mint másfél milliárd eurót kell törlesztenie az IMF-nek. Mára viszont világossá vált, hogy erre Görögországnak nincs pénze.