Nagy vihart kavart az orosz ellenzéki kinevezése Krímben

-

Mind Ukrajnában, mind Oroszországban tiltakozásokat váltott ki hétfőn, hogy egy volt orosz miniszterelnök lányát, a Putyin-rezsimet erősen bíráló Marija Gajdart nevezték ki az ukrajnai Odessza megye kormányzóhelyettesének.


Marija Gajdart - Jegor Gajdar néhai orosz reformista kormányfő lányát - az egykori grúz államfő, Miheil Szaakasvili, a megye jelenlegi kormányzója jelölte a tisztségre, aki „a Putyin-rezsim ellen harcoló egyik legbriliánsabb politikai vezetőnek" nevezte a tekintélyes amerikai Harvard Egyetemen tanult nőt.


A kinevezést Oroszországban árulásnak minősítették, Ukrajnában pedig azért bírálták, mert Marija Gajdar eleinte tétovázott elítélni a Krím félsziget orosz elcsatolását.

A megye székhelyén, Odesszában a Kijevben szervezett tüntetéseket irányító Euromajdan mozgalom aktivistái tiltakozást tartottak a megyei hivatal épületénél. Azt hangoztatták, hogy rossz döntés született. Véleményük szerint „a tisztségre megfelelő személyt lehet találni az ukrán állampolgárok, Odessza megye lakosai körében is". A megmozdulás résztvevői ukrán zászlókat és plakátokat vittek, az egyikre Marija Gajdarra utalva ezt a szöveget írták: "Ő nem a mi anyánk".

Mikola Szkorik ukrán ellenzéki parlamenti képviselő kijelentette, hogy „a megyének nem orosz ellenzékiekre, populistákra és szócséplésre van szüksége, hanem valódi munkára". Hozzátette, hogy az új kormányzó tevékenysége inkább a hírverésre és az önreklámra irányul, semmint a régió gondjainak megoldására".

Ella Pamfilova, az orosz parlament mellett működő emberi jogi biztos ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy Marija Gajdar kinevezését követően megvonhatják az orosz államfő által a moszkvai székhelyű Gajdar Alapítványnak nyújtott segélyt.


A képen Marija Gajdaron kívül a februárban meggyilkolt, orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov is látható (balról a második).


Marija Gajdar hétfő délután kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Moszkva „törvénytelenül és erkölcstelenül" annektálta a Krím félszigetet, valamint elítélte a „szovjet típusú banditizmust".


A 32 éves politikus - aki 2009 és 2011 között az oroszországi Kirovi terület kormányzóhelyettesi posztját töltötte be - a kijevi kormány és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok közötti konfliktust „a szabad, demokratikus, őszinte és normális ügymenet, valamint a szovjet típusú, oligarchikus banditizmus közötti" küzdelemként írta le.

Ukrajnában a közhivatalt betöltőknek ukrán állampolgársággal kell rendelkezniük, Maria Gajdar ennek kapcsán elmondta, hogy nem kívánja feladni orosz állampolgárságát, de kész szinte bármilyen feladatot elvállalni, hogy átsegítse a válságon az országot. „Nem akarok konfliktusforrás lenni. Kész vagyok a csapatban dolgozni bármilyen minőségben - tanácsadóként, önkéntesként, bármely ügynökség tagjaként" - mondta. „Itt szeretnék lenni (Ukrajnában). Szeretnék segíteni. Része szeretnék lenni a változásnak" - tette hozzá.


Jegor Gajdar 2009-ben halt meg trombózis következtében. A néhai kormányfőt az oroszországi piaci reformok atyjaként tartják számon. Gajdar az első orosz elnök, Borisz Jelcin gazdasági biztosaként vált ismertté és vonta magára sokak gyűlöletét 1992-ben a sokkterápiával - az árak felszabadításával és a privatizáció első hullámának beindításával -, amivel lerakta a következő tíz év gazdasági felvirágzásának alapjait.