Nagy verést kapott egy család, mielőtt az utcára rakták őket

Fotó: VS.hu / S.M.

-

Hétfőn elkezdtek kilakoltatni egy családot egy IX. kerületi, áram és víz nélküli, életveszélyes házból. Mikor átmentek egy közeli sörözőbe megnézni, mit mondanak róluk a híradóban, csúnyán elverték őket. A rendőrök mégis őket kezdték igazoltatni, a másik csoporthoz oda sem mentek. Aztán csoportosan elkövetett garázdaság miatt indítottak nyomozást.


Balhé volt hétfőn, kora este, a Vaskapu és a Vágóhíd utca sarkánál. Itt áll az az életveszélyesnek nyilvánított ház, amelyből a ferencvárosi önkormányzat sorra tessékeli ki a lakókat.

Mivel a házban két hete nincs áram, és vizet is csak a feltört udvari csapról lehet venni, aki tudott, már elköltözött. Lakatosék nem tudtak, nincs hova. A négy gyereket nevelő szülők az elmúlt két telet egy sátorban töltötték, egy Budapest környéki erdőben.


Vannak enyhébb évek, akkor egy sátorban is kibírható, de tavaly olyan hideg volt, hogy kellett fedél a fejünk felett

Így került a Lakatos-család a szanálásra váró Vaskapu utcai házba egy lefalazott lakás feltörésével. Fűtés és áram nélkül a korai sötétségben csak gyertyák adnak fényt. Meleget azok sem, Lakatosék hetek óta fáznak. Az apa rokkant, szociális járadékot kap, a fiúknak alkalmi munkájuk van, velük élő élettársaik pedig takarítóként, felszolgálóként dolgoznak, bejelentve. Együtt sem keresnek eleget ahhoz, hogy albérlethez jussanak.

Ebből a helyzetből keveseknek sikerült kitörni.

Amikor hétfőn kiderült, hogy nincs tovább, az önkormányzat a héten minden lakás ajtaját befalaztatja, több újságíró is megjelent a háznál. A tévések forgattak, a Lakatos-család pedig hétfőn délután átment a Vágóhíd utca túloldalán lévő sörözőbe, mert ott volt tévé – látni akarták, mit adnak le róluk a híradóban.Hogy a sörözőben mi történt pontosan, nem tudni. Az egység pultosa szerint a család hangoskodott, de igazán akkor hibáztak, amikor visszaszóltak a rájuk szóló vendégnek. Lakatos Ferenc szerint a híradó előtt egy meccs összefoglalója ment, és fiai felkiáltottak a góloknál.

Bárhogy is történt, a hangoskodás elfajult. A Lakatos-fiúkat csitító vendéghez több autónyi erősítés érkezett – külföldi rendszámú kocsik fékeztek az utcasarkon és hegyomlásnyi méretű emberek szálltak ki. A küzdelem egyenlőtlen volt, az egyik fiú fél arcát szétverték, az apját szó szerint kihajították a sörözőből.A család menekült, mikor a rendőrök kiértek, már a Vágóhíd utca két oldaláról ment a kiabálás, némi dobálózással. A járőrök azonnal igazoltatni kezdték Lakatosékat, míg az ellenfelek teljes nyugalommal elsétáltak a rendőrök mellett, beültek a kocsijaikba és elhajtottak.

Szerencsére a környékbeliek közül volt, aki látta a rendszámot, így a rendőrök még éjjel begyűjthették és ki is hallgathatták az érintetteket.Amikor ott jártunk, már nyugalom volt. A szörnyű látványt nyújtó Vaskapu utcai ház előtt sárga, láthatósági mellényt viselő biztonsági őrök felügyelik a rendet, nehogy valaki vissza akarjon költözni a nyomorba.

A környéken kevesen akarnak beszélni a hétfői eseményekről. Volt, aki azt mondta, hogy szerinte a verekedők védik a sörözőt, és miután Lakatosék pont a védelmi pénzért dolgozó társaság “benéző” emberének szóltak vissza, ez okozta a vesztüket.

Úgy tudjuk, a házban csak olyanok maradtak, akiknek nem ad az önkormányzat lakást. Az ő határidejük a költözésre szerda éjfélkor lejárt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi Rendőrkapitánysága csoportosan elkövetett garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást 6 személy ellen. A folyamatban lévő nyomozásra tekintettel a rendőrség nem akart bővebb tájékoztatást adni.