Most már több a gyermek és a nő az Európába érkező menekültek között

Fotó: AFP / CSABA SEGESVARI - illusztráció

-

Immár a nők és a gyerekek vannak többségben a bevándorlók között.


Tavaly júniusban még a Görögországot tengeren át megközelítő menekültek 73 százaléka férfi volt – írja a Financial Times, amely szerint most megfordult a trend, és a legújabb adatok szerint már csak 45 százalékot tesz ki az erősebb nem.

A fő változás a nők számában állt be, hiszen a korábbi 11 százalékos arány közel megduplázódott, és most 21 százalékon áll. A gyerekek aránya változatlanul 34 százalék. A váltás valószínűleg azért van, mert a férfiak, akik tavaly megtették az utat Európába, most próbálják meg családjukat egyesíteni. Elképzelhető az is, hogy azért indultak útnak ennyien, mert a nőknek nagyobb védelem jár az EU-ban, mint a régi otthonukban.

Problémát jelenthet viszont, hogy a menekülttáborokban viszonylag kevés nőknek kialakított létesítmény van, ráadásul korábban is sokan panaszkodtak arra, hogy útjuk során nemcsak megverték, hanem meg is erőszakolták őket.

A változás azért is fontos, mert sok politikus korábban szociális katasztrófától tartott, miután a befogadott menekültek jelentős többsége fiatal férfi volt. Ez a fajta gondolkodás főleg a kölni szilveszteri események után került a középpontba.