"Nagy Testvér" akar lenni a brit belügy

Forrás: HAGEN KELLER / KOBAL / THE PICTURE DESK

-


A brit belügyminisztérium új törvénytervezete alapján Nagy-Britanniában a rendőrség és a titkosszolgálat minden állampolgár internetes forgalmát figyelmeztetés nélkül rögzítené és megőrizné egy éven keresztül – írja a SkyNews. A belügyminisztériumnak ahhoz nem lesz hozzáférése, hogy egy honlapon belül pontosan milyen oldalakra kattintottak rá, csak arra, hogy melyik honlapokon járt a felhasználó.

Ez annyit jelent, hogy a brit belügy azt nem látná, hogy ön ezt a hírt elolvasta, de azt igen, hogy járt a VS.hu-n.

Az új törvény politikusok vagy bírók engedélyével olyan fontos adatokhoz is hozzáférést biztosítana, mint telefonhívási adatok, sms-ek és e-mailek. Az nagy cégek – mint az Apple vagy a WhatsApp – képesek úgy kódolni a rendszereiket, hogy lehetetlen legyen feltörni azokat, de a brit kormánynak már most is joga van arra, hogy pontos beszélgetések átadására kényszerítse a cégeket, igaz, ezt a jogát a gyakorlatban még sosem alkalmazta.

Az Amnesty UK jogvédő szervezet egyik munkatársa szerint ezzel az új törvénnyel a kormány személyiségi jogokat sértene, egy nemzetvédelmi, biztonságpolitikai szakértő viszont azt mondta, hogy a hatóságok csak így tudják megvédeni az embereket a terrorizmustól és a szervezett bűnözéstől.