Nagy szégyen ez Másának

Fotó: MTI/EPA / Mike Nelson

-

Vitalij Mutko orosz sportminiszter a védelmébe vette Marija Sarapova korábbi világelső teniszezőt, aki hétfőn bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon.


„Nagy szégyen ez Másának. Remélem, mihamarabb visszatér a pályára, mi mindenben támogatjuk őt” – jelentette ki kedden Mutko, aki mindenekelőtt a 28 éves játékos stábját hibáztatta a történtekért.

„Fél évvel ezelőtt a minisztérium minden sportszövetséget tájékoztatott arról, hogy a meldonium hamarosan tiltólistára kerül. Ezt az információt tovább kellett volna adni a sportolóknak. Innentől pedig az edzőké, orvosoké, fizioterapeutáké és szövetségi alkalmazottaké a felelősség” – hangsúlyozta a sportminiszter, hozzátéve: elképzelhető, hogy hamarosan újabb meldoniumos esetekre derül fény, mivel ez a szer elterjedt az orosz sportéletben.Az ötszörös Grand Slam-bajnok Sarapova – akinek a versenyengedélyét felfüggesztette a nemzetközi szövetség – azt mondta, hogy decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére. A világranglista hetedikje elismerte, hogy december 22-én megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legújabb változásokat tartalmazó levelét, de nem nézte át a listát.

Közben a világ legjobban kereső női sportolójával – aki tavaly 29,5 millió dollárral gazdagodott – szponzorai sorban függesztik fel az együttműködést. A Nike amerikai sportruházat-gyártó vállalat után kedden a Porsche autógyár és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!