Nagy orosz támadástól tart az ukrán elnök

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Petro Porosenko szerint a Dnyeszter menti Köztársaságból is támadás érheti Ukrajnát.


Fennáll a veszélye, hogy Oroszország a közeljövőben általános háborút indít Ukrajna ellen – mondta Petro Porosenko. Az ukrán elnök szerint Moszkva bármelyik pillanatban bevetheti a szomszédos Moldovához tartozó, szakadár Dnyeszter menti Köztársaságban állomásozó erőit.

Az államfő szerdán Kijevben, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságán a katonai vezetőinek gyűlésén beszélt. Az ukránok szerint jelenleg mintegy 1200 fős orosz kontingens tartózkodik a Moszkva által támogatott szakadár területen, Ukrajna délnyugati határa mentén, Odessza közelében.

Porosenko szerint bár a Moldova területén állomásozó – hivatalosan békefenntartó – kontingens viszonylag kis létszámú, de a Krím félszigeten lévő több mint 20 ezer orosz katona kiegészítéseként képes problémákat okozni, és veszélyeztetik Ukrajna déli határait. Az elnök szerint nemcsak a kelet-ukrajnai szakadár területek felől, hanem az ukrán-orosz határ teljes hosszán fennáll a veszélye egy nagyszabású orosz inváziónak.

Az elnök szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő nem engedi, hogy országából induljon támadás Ukrajna ellen. Porosenko szerint a jövőre esedékes orosz elnökválasztás újabb ok arra, hogy Ukrajna növelje hadi készültségét. A moszkvai vezetés kampányának része az Ukrajnával és az egész világgal szembeni ellenséges viselkedés, amelyet az orosz választók többsége is helyesel. Porosenko ezért sem lát esélyt oroszországi hatalomváltásra.