Nagy mészárlást végeztek Szomáliában al-Shabaab fegyveresei

-

Katonák tucatjait mészárolták le pénteken az al-Shabaab nevű terrorszervezet fegyveresei az Afrikai Unió (AU) békefenntartóinak egyik támaszpontján Szomáliában. Erről szemtanúk beszámolói alapján adott hírt az AFP francia hírügynökség. A szomáliai a negyedik pénteki terrortámadás, a tunéziai turisták elleni és a kuvaiti síita mecset elleni merényletben is többtucatnyian haltak meg, a franciaországi Lyon melletti – az eddigi ismeretek szerint szintén iszlamista indíttatású – támadásban lefejezték és meggyalázták az áldozatot.


"Az al-Shabaab harcosai teljesen ellenőrzésük alá vonták a bázist és számos katonát megöltek" – mondta egy helyi elöljáró, hozzátéve, hogy korábban soha nem tapasztaltak ilyen heves harcokat a fővárostól, Mogadishutól mintegy száz kilométerre északnyugatra fekvő körzetben.

A támadás öngyilkos robbantással kezdődött, majd géppisztollyal és gránátvetőkkel felfegyverzett fegyveresek tucatjai rohamozták meg a Szomáliában állomásozó burundi erők egyik támaszpontját. A dzsihádista csoport péntek reggel magára vállalta a rajtaütést. Közleménye szerint kitűzte az al-Shabaab zászlaját a támaszponton, és számos fegyvert zsákmányolt. A merényletről szóló híreket az Afrikai Unió szomáliai missziója (AMISOM) is megerősítette.

Az Afrikai Unió 2007-ben küldött békefenntartókat a kelet-afrikai Szomáliába, hogy segítsék a kormányt az iszlamista felkelők visszaszorításában, a szervezetnek jelenleg 22 ezer katonája tartózkodik az országban.

Az elmúlt években sikerült kiverni Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból a terrorszervezetet, amely azonban taktikát váltott és a hagyományos fegyveres harc helyett gerilla-hadviselést folytat, öngyilkos merényleteket követ el.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában, de ez a csoportosulás állt például a szomszédos Kenyában, a garissai egyetemen végrehajtott áprilisi tömegmészárlás mögött is, amelyben 148-an vesztették életüket.


A mai terrortámadások képekben