Nagy menetelésből mennek a kis vb-re kajak-kenusaink

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

HÁTTÉR

A kajak-kenu válogatottat irányító Storcz Botond Janics Natasa versenyzése helyett a gyógyulására koncentrál, a Szabó Gabriellát és Vad Ninettát szétültető honvédos döntést jogosnak tartja. A jövő heti szegedi Világkupára sűrű menetelésből érkező kajak-kenusoknak a jövőben saját külföldi edzőtáboruk is lehet, ami évi 30-40 milliós megtakarítást hozhat.


A két évtized után idén újra minden Vk-versenyen induló kajak-kenu válogatott folytatja sorozatát, a hétvégén Racicében, jövő héten Szegeden indulnak a legjobbjaink. „Fontos, hogy minden állomáson ott lehetünk, mert például a női szakág korszakváltáson esik át, és jó, hogy a fiatalok tét nélkül átérezhetik egy nemzetközi verseny hangulatát. Ez később kifizetődhet” - mondta Csabai Edvin szakmai igazgató a szövetség keddi sajtótájékoztatóján. A sűrített menetrend eddig bejött a magyaroknak, másfél hete a milánói Vk-n a főként fiatalokból álló válogatott annak ellenére végzett az éremtáblázat élén, hogy a szövetségnek nem volt hivatalos elvárása velük szemben. Storcz Botond örömmel üdvözölte a tehetségek eredményeit, de a VS-nek elmondta, ezek csak jelzés értékkel bírnak a világversenyek előtt, amelyekre továbbra is a válogatókon lehet kvalifikálni. A most hétvégi racicei versenyre csak 14 magyar utazik a szegedi Világkupa közelsége miatt, ami ezúttal is kiemelt jelentőségű. Ábrahám Attila, a hazai szövetség főtitkára elmondta, a kis vb-nek is nevezett szegedi viadal után ezúttal is óriási az érdeklődés, már eddig is 941 nevezője van, tehát minden eddiginél nagyobb mezőnye lesz. A versenyeket a magyar közszolgálati tévé közvetíti, a belépő idén is ingyenes lesz: „A bevételtől fontosabb a hangulat– fogalmazott Ábrahám.

Gyorsasági Kajak-Kenu világkupa sajtótájékoztató

A szegedi Világkupa után nem sokkal már az első válogatón kell helyt állniuk a legjobbaknak, a világbajnok Mike Róbert nem tagadta, hogy emiatt edzésből mennek majd Szegedre. „Ahogy tavaly, idén is edzésként megyünk a szegedi Vk-ra, mindent elmond, hogy csütörtökön még edzeni fogunk” – mondta a tavalyi vb-n Vasbányai Henrikkel 1000 méteren győztes kenus. „Ez az első verseny, amit a kétéves kisfiam is megnézhet a helyszínen, ezért különösen fontos számomra.” A két verseny közelségére Storcz Botond is kitért. „Kicsit kényes versenyzőknek, hogy a szegedi Vk után jön az első válogató, de máskor sem láttam olyan formaingadozást, ami azt mutatta volna, hogy megzavarta őket. Amúgy is a legjobb edzés a versenyzés. Hiába edz valaki egész évben, a verseny előtti bemelegítést, rajtgépet, a többi stresszhelyzetet nem lehet pótolni.” Storcz a VS-nek elmondta, éremszámban nem gondolkodik Szegeden, de a korábban sikeres számokban meg akarják tartani az eredményességet. „Emellett a B egységeinket is minél előbbre várjuk, Szegeden ugyanis minden számban indítunk B egységeket is.” Bár az érmekkel nem számol, azt elismerte, fontos lenne számukra, hogy a németeket megint maguk mögött tudják tartani az éremtáblázaton. „Ennek mindig van presztízsértéke és üzenete, remélem, hogy a nemzetek közötti pontversenyt megnyerjük.” Mike Róbert a szegedi Vk egyik arcaként is nyilatkozott: „Furcsa magamat látni a plakátokon, lehet, azért lettem én az arc, mert jó volt a séróm gyerekkoromban. Amúgy meg tök jó példakép a mai kicsiknek, látják, hogy mi is voltunk véznák, és innen tudtunk eljutni a világbajnoki címig.”

Gyorsasági Kajak-Kenu világkupa sajtótájékoztató

Storcz Botondot a gerincműtéten átesett Janics Natasáról is kérdezték, aki a VS értesülése szerint szerint  még mindig nem tud teljes értékű munkát végezni, és jelenleg Bulgáriában regenerálódik. „Natasával a múlt héten beszéltem, azt mondta, úgy érzi, napról napra javul” - mondta a válogatott vezetőedzője. „Az idei versenyzése teljes mértékben az egészségétől függ, csak az orvosa tudja majd megmondani. Én elsősorban annak örülnék, ha felgyógyulna, és majd csak akkor beszéljünk arról, hogy a versenyzése hogyan alakul. Tehát számomra nem a versenyzés a kardinális kérdés, hanem a felépülés.” Ahogy arról a VS-nek adott interjúban Szabó Gabriella beszámolt, a Vad Ninettával alkotott párosát a Milánóban szerzett aranyérmük ellenére lehet, hogy lecserélik egy másikra. A klubjuk, a Honvéd ugyanis azt kérte Szabótól, hogy üljön össze az Ausztráliából januárban visszatért Csipes Tamarával, és a kettő közül a jobbik páros folytassa együtt. Storcz indokoltnak látta a klub döntését. „Egyet értek azzal, hogy a legjobbat keresik, ha a jónál van egy jobb megoldás, jöjjön, ha nem, akkor maradhat az eredeti. Ninetta pár héttel Milánó előtt ült össze Gabival, ez az ötlet várható volt, miután a Honvédnak van két olyan klasszisa, akik korábban világbajnokok voltak. Lehet, hogy épp ma próbálják meg együtt, mindenesetre én várom az eredményét, ennek a függvényében alakul a szegedi csapatösszetétel.” A hazai szövetség elnöke, Dr. Baráth Etele hozzátette, Vad Ninetta a legjobb 200-as magyar egyesben, és Kárász Annával is jó párost alkothat. A kérdésben Ábrahám Attila főtitkár is állást foglalt, mondván, szerinte az egyéni érdek megelőzi a klubérdeket, ami összességében mindig jót jelent. „Ha Gabi Ninettával tud olimpiát nyerni, akkor szóba sem jön a klubérdek. A magyar kajak-kenuban működik egy egészséges szelekciós mechanizmus, abból adódóan, hogy mindenki a legjobbat keresi.”

Gyorsasági Kajak-Kenu világkupa sajtótájékoztató

A sajtótájékoztatón az is kiderült, a hazai szövetség egy külföldi edzőtábor vásárlását fontolgatja. Baráth Etele elmondta, már tíz éve napirenden van ez a kérdés, de eddig különböző okok miatt nem sikerült megvalósítani. "Most ugyanakkor reálisnak tűnik, hogy három-négy éven belül sikerülhet. A szövetségnél Dubaj és Marokkó merült fel lehetséges helyszínként, utóbbi országban ráadásul a sportágfejlesztésben is tevékeny részt vállalnának. Az edzőtábor 200-250 millió forintos beruházást igényelne, viszont évente 30-40 milliós megtakarítást lehetne vele elérni. „Októbertől tavaszig mi használnánk, a fennmaradó időben pedig ki lehetne adni a házakat turisztikai céllal” - mondta Baráth, hangsúlyozva, hogy így a fiatal versenyzők is meleg égövi edzőtáborozási lehetőséghez jutnának.