Nagy háborúval riogat Putyin – hazarendeli az orosz elit családtagjait

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

Az atomfegyverrel való riogatás után Putyin már menekíteni akarja a saját elitjét Európából.


Oroszország utasította valamennyi tisztségviselőjét, hogy hozzák haza külföldről a családtagjaikat, mert kilátásban van egy globális háború – írja a Daily Mail.

A lap orosz médiumokra hivatkozva írja: politikusok és magas rangú személyek számoltak be arról, hogy magától Vlagyimir Putyintól kaptak utasítást, hogy szállítsák haza szeretteiket. Ez mind az után történt, hogy Putyin lemondta a tervezett látogatását Franciaországba, amiért egyéb protokolláris programokat már nem akart vállalni a francia állam az orosz államfővel – csak a szíriai polgárháború rendezését.

A brit lap idézi Fjodor Lukjanov külpolitikai elemzőt, aki szerint a francia találkozó meghiúsulása már a hidegháborús időszakot idézi. A Znak.com orosz oldalon azt írják, hogy törvényhozóknak, állami alkalmazottaknak is felhívták arra a figyelmüket, hogy a külföldön tanuló gyerekeiket azonnal szállíttassák vissza Oroszországba.


Ez mind annak az intézkedési csomagnak a része, ami előkészíti az elitet a nagy háborúra

– mondta Stanislav Belkovsky politikai elemző.

A volt szovjet vezető, Mihail Gorbacsov azt állítja, hogy a világ veszélyes hely lett az Egyesült Államok és Oroszország közti feszültség miatt. A Kreml legfőbb propagandistája, Dmitrij Kiszeljov is figyelmeztet: szerinte az USA közel-keleti akciói majdnem egy nukleáris konfliktushoz vezettek.

Moszkva pedig megerősítette, hogy egy hadgyakorlat keretében atomrobbanófej hordozására is képes Iszkander-M típusú rakétákat telepített a Lengyelországgal és Litvániával határos Kalinyingrádba.