Nagy-Britannia befogad 3000 menekült gyereket

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Csak olyanokat, akik még nem érték el Európát.


A brit kormány úgy döntött, hogy 3000 veszélyeztetett menekült gyermeket fogad be. Ez a háromezer fiatal nem annak a már korábban bejelentett programnak a része, amelyen belül 20 ezer szíriait fogad be Nagy-Britannia. A brit belügyminisztérium szóvivője az Independentnek úgy nyilatkozott, hogy veszélyeztetett közép-keleti és észak-afrikai gyerekek érkeznek az országba, akiket az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) választ ki.


Több száz gyerek már a jövő évben megérkezhet a szigetországba, a 3 ezres létszámot pedig 2020-ig, a következő választásokig akarják elérni. A veszélyeztetettség elsősorban azokra érvényes, akik kísérő nélküli menekültek, ám az UNHCR olyanokat is a programba választhat, akik felnőttel vannak ugyan, de így is nagyon rosszak a körülményeik, például akiket gyerekmunkára vagy házasságra kényszeríthetnek.

Eltérően a korábbi brit és európai kezdeményezésektől, nincs megkötés, hogy a fiatalok milyen nemzetiségűek lehetnek, csak az, hogy a programba kerüléskor nem tartózkodhatnak Európa területén. Pedig a terv eredetileg ez lett volna, emiatt jótékonysági szervezetek és képviselők is eléggé csalódottak, hiszen sok olyan gyermek érte már el Európát, aki a tengeren való átkeléskor kockáztatta az életét.