Nagy balhét csináltak a finn neonácik

-

Erőszakba torkollt a Finn Ellenállási Mozgalom felvonulása, a rendőrség 32 embert vett őrizetbe.


Összetűzések törtek ki egy neonáci felvonuláson a finnországi Jyväskylä városában szombaton, a hatóságok 32 embert őrizetbe vettek az erőszakos cselekményekkel kapcsolatban. Az ország középső részén fekvő egyetemi városban a Finn Ellenállási Mozgalom nevű neonáci csoport rendezett felvonulást, amelynek során a szélsőjobboldaliak járókelőket bántalmaztak és lerohantak egy bevásárlóközpontot.

Petteri Orpo belügyminiszter elítélte a történteket, és azt hangsúlyozta: fokozni kell a szélsőséges mozgalmak megfigyelését Finnországban. „Ez annak a jele, hogy a szélsőséges mozgalmak Finnországban is növekedésnek indultak. Egyértelmű, hogy fokoznunk kell az ilyen csoportok megfigyelését” – mondta. A hatóságok tudomása szerint a Finn Ellenállási Mozgalomnak néhány száz aktív tagja lehet.

A szombati incidens nem sokkal azután történt, hogy Helsinkiben 10-15 ezer ember tüntetett a gyűlöletbeszéddel szemben és egy multikulturális Finnország mellett, tiltakozva Olli Immonen, az Igazi Finnek nevű párt parlamenti képviselőjének korábbi kijelentései ellen. Az euroszkeptikus jobboldali populista párt képviselője azzal váltott ki botrányt, hogy egy Facebookon közzétett bejegyzésében harcot hirdetett a „multikulturalizmus nevű rémálom” ellen. Az Igazi Finnek jelenleg az ország második legnagyobb pártja, és tagja a liberális–konzervatív vezetésű koalíciós kormánynak is.