Nagy baj van Európában

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Nem csak a magyar gazdaság növekedett a vártnál lassabban, de az európai is.


Csalódást okozott az európai gazdasági növekedésre vonatkozó adat: a harmadik negyedévben az euróövezeti GDP mindössze 0,3 százalékkal tudott bővülni az előző három hónaphoz képest, ami alulmúlta az elemzők várakozásait, de rosszabb az előző három hónap 0,4 százalékos eredményénél is.

Az Eurostat most közölt adatai alapján az EU két legnagyobb gazdasága, a német és a francia is csak 0,3 százalékkal tudott növekedni, míg az olasz 0,2 százalékkal. Az unióban átlagosan 0,4 százalékos volt a növekedés, ennél kedvezőbb a 0,5 százalékos magyar szám.

Éves alapon 1,9 százalékkal nőtt az európai gazdaság és 1,6 százalékkal az euróövezeté. Itt is jobbnak számít a magyar teljesítmény, amely a kiigazított adatok szerint 2,2 százalékos bővülést jelez. Persze ez is csak félsiker, hiszen a magyar gazdaság növekedése két év óta a legalacsonyabb most.

A gyenge adatot most a külső piacok gyengélkedése okozza. Elsősorban a kínai gazdaságé - amely viszont részben az európai felvevőpiac pangása miatt gyengélkedik -, de például az is rosszul érinti Európát, hogy az orosz gazdaság két évtizede nem látott visszaesést szenved el az ukrán válság és a alacsony olajárak hatására.