Nagy baj van a Quaestor-nyomozással

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-

Folytatódik az adok-kapok a főügyészség és a törvényszék között.


A Fővárosi Törvényszék felszólította a Fővárosi Főügyészséget, hogy pótolja a hiányos vádiratot Tarsoly Csaba és társai ügyében. Ez két dolgot jelent: egyrészt, hogy küldje el a tárgyalásról értesíteni kívánt személyek listáját; másrészt pedig jelölje meg, hogy a pótlólag megküldött elektronikus adathordozón szereplő adatok közül miket tekint bizonyítási eszköznek, és azok mely cselekmény vagy részcselekmény bizonyítására szolgálnak – írta az Index.


A bíróság szerint nemcsak az ügyésznek, hanem a bíróság tanácsának, a védőknek és a vádlottaknak is fel kell készülniük a tárgyalásra, ez pedig nem működik akkor, ha a bizonyítékokat az ügyész improvizatív, ad hoc jelleggel jelöli meg. Azt is kiemelik, hogy nonszensz, hogy csak az ügyészség tudja a cég adataiból, hogy mi támasztja alá a vádiratot, és mi nem. A bíróságnak leginkább az a hatmillió adat nem tetszik, amelyet a vádlottak számítógépein, telefonjain foglaltak le, és amelyeket az ügyészség ömlesztve zúdított a bíróságra. Ezek között magándokumentumok, fényképek és zenék is vannak.

„A bíróságnak nemcsak nem dolga, de kifejezetten a kiemelt jelentőségű eljárás indokolatlan elhúzódását eredményezné, ha a bíróság a több évtizede működő cégcsoport munkatársaitól lefoglalt valamennyi elektronikus adathordozón szereplő, részint irreleváns adatot a tárgyalás anyagává tenne” – írta a Fővárosi Törvényszék a Fővárosi Főügyészségnek, amely 60 napot adott ezen hiányosságok pótlására.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: amennyiben egy ügyben a vád nem törvényes, a bíróság nem hiánypótlásra hív fel, hanem megszünteti az eljárást.

A Főügyészség és a Törvényszék között egy ideje már megy az adok-kapok. Amikor a bíróság először kérte a pótlásra az ügyészséget, Ibolya Tibor főügyész visszaszólt: ők mindent jól csináltak, a Törvényszéken nem ismerik a törvényeket. Ezt kikérte magának a törvényszék.


A jegybank tavaly márciusban függesztette fel a Quaestor engedélyét és rendelt ki mellé felügyeleti biztost. A gyanú szerint a brókercég mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.

Tarsoly és társai ellen bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult eljárás, az ügyet a Fővárosi Törvényszék soron kívül tárgyalja.