Nagy az ellenállás a Dél-Koreába telepített rakéták ellen

Fotó: MTI/AP / Li Dzsin Man

-

Észak-Korea támadással fenyegetőzik a THAAD rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítése miatt.


Válaszcsapással fenyegetőzött az észak-koreai hadsereg arra reagálva, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea július 8-án megállapodott a THAAD típusú, korszerű amerikai rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítéséről.

A észak-koreai hadsereg úgy fogalmazott, hogy kíméletlen válaszcsapással azonnal reagálni fog, amint eldől, hogy az amerikai inváziós eszközöket mikor és hol állítják föl. Phenjan azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a THAAD telepítésével háborút kíván kirobbantani, Dél-Koreának pedig azt üzente, hogy a rendszer befogadásával az önmegsemmisítés felé tesz határozott lépést.


Tulajdonképpen a Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezte Csillagháborúig vezethető vissza a Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) rendszere. Annak ugyanis része volt az ERIS (rakétafejeket légkörön kívül elfogó rendszer), amely ugyan soha nem állt hadrendbe, de a technológiát a THAAD átvette.

Dél-koreai civil szervezetek is tiltakoznak a védelmi rendszer kiépítése ellen. Úgy tudják, Szöulban, az amerikai nagykövetség épületénél kezdik a telepítést. Dél-koreai részről közölték, azon lesznek, hogy a jövő év végére a rendszer működőképes legyen.

Washington és Szöul azzal indokolta megállapodását, hogy a THAAD-rendszerrel védelmet kíván nyújtani az észak-koreai atom- és tömegpusztító fegyverek, illetve ballisztikus rakéták ellen. A két ország azt követően kezdett el tárgyalni a telepítésről, hogy Észak-Korea február elején nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával kísérletezett, előtte pedig végrehajtotta a negyedik föld alatti atomrobbantását is, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatait.


Nem csak a dél-koreai tüntetőket zavarja az új rakétarendszer, Észak-Korea azt üzeni: a déliek az önmegsemmisítés felé tesznek határozott lépést


A két Korea az ötvenes évek elején véres háborút vívott egymással, és békeszerződés nem született köztük. Az Egyesült Államok azóta is jelentős katonai jelenlétet tart fenn Dél-Koreában.